Krydderurter hvor og hvordan?
Krydderurter findes både i den romantiske landidyl, men dyrkes især i de moderne storbyhaver, hvor pladsen kan være knap.
Krydderurter i haven: I bede og højbede kan du plante diverse krydderurter. Sarte urter skal udskiftes hver sæson og resten kan du evt. dække med gran til overvintring. Vær opmærksom på, at nogle krydderurter breder sig mere end andre, fx mynte og citronmelisse kan brede sig voldsomt.
Krydderurter på altanen: Afhængig af hvor meget lys der er på din altan kan du plante en masse krydderurter. I skyggefulde kroge kan du bl.a plante citronmelisse og mynte.
Krydderurter i krukker: Med en krukkehave kan du fra sæson til sæson skifte udtryk i din krukkehave. Brug frostsikre krukker. Brug alt fra timian, rosmarin og salvie - de fleste urter kan sættes i krukker. Og en krukke vil sørge for at mynten ikke stikker af i hele haven.
Overvintring: Mange krydderurter kan overleve den danske vinter med dække af grangrene eller ligende. De kan også opbevares i et uopvarmet drivhus. Mere sarte krydderurter kan være sværere at få til at overvintre.
Anis isop, Indianermynte
Agastache spp.
Også kaldet lakridsplanten grundet dens duft. Det er en plante man benytter til te, fordi den har noter af anis og mynte. Den blomstrer fra juli til oktober.
Det er en god bivenlig staude. Da det er en staude, skal den klippes ned hvert efterår. Placeres solrigt. Trives i sandet jord. Kan anbefales at plante i krukke, da planten breder sig villigt. Vinterhårdfør, men kan med fordel vinterbeskyttes.
Basilikum
Ocimum basilicum
Bruges til pesto, salater og dressinger. Trives bedst i drivhus eller i en lun krog. Etårig. Der findes forskellige sorter af basillikum, der har forskellige bladtyper, farver og smag: Prøv blandt andet Thai basilikum, Sød basilikum eller Magic Mountain.
Trives bedst i lys og varme. De fleste sorter tåler ikke lave nattemperaturer, dvs. ikke under 10 grader om natten. Basilikum skal gerne beskyttes mod hård regn.
Basilikum
Ocimum x hybridum 'Magic Mountain'
Prøv denne smukke mørkbladet basilikum med lilla blomster. Kraftig duft. Denne sort er ikke hårdfør, men har en god kuldetolerance sammenlignet med andre basilikum. Særlig god i krukker, både på friland og i drivhus. Tåler ikke udtørring.
Blomsterkarse og andre karsetyper
Tropaeolum majus
På billedet ses blomsterkarse (Tallerkensmækker, Tropaeolum majus), med dens spiselige blomster. Etårig plante. Krybende og delvist slyngende vækst. Smager sennepsagtigt.
Herudover findes andre forskellige sorter af karse, der bruges forskelligt: Havekarse har en pebret smag, minder om sennep og peberrod. Strandkarse findes vildvoksende, og kendt som nordens Wasabi. Vinterkarse med gulgrønne blomster.
Citrongræs
Cymbopogon flexuosus
Giver en fyldig citronsmag, og bruges særligt i det asiatiske køkken. Citrongræssens blade bankes inden brug for at frigive aroma. Den er grov og bruges som smagsgiver, men er ikke så behagelig at tygge på.
Kan give stort udbytte i drivhus. Men trives også over sommeren i krukken udendørs. Skal overvintres indendørs.
Citronmelisse
Melissa officinalis
Giver et stor velduftende og velsmagende udbytte. Kan bruges til alt fra læskedrikke, salater og desserter, og også i fx asiatisk madlavning. Planten placeres solrigt. Er vinterhårdfør.
For at undgå stor spredning af planten, plantes den i højbede eller krukker.
Citronverbena
Aloysia citriodora
Også kaldet citronjernurt. God til te og læskende drikke. Bruges også i marinader, salater og desserter. Planten er kuldeskær og trives bedst i haven fra juni til august (ikke under 10 grader nattemperatur), med forlængelse i drivhusforhold.
Kan overvintre lyst i drivhus eller indendørs. Højde 60-120 cm.
Dild
Anethum graveolens
God til kartofler, dressinger og salater. Skal have godt med vand og næring for at give et godt udbytte. Bladdild kan sås fra april og løbende over sommeren. Kan sås på friland. Etårig. Planten tåler ikke udtørring.
Fransk estragon
Artemisia dracunculus
Der findes forskellige sorter af estragon. Mange vælger den franske estragon grundet dens stærke anis-aroma, som mange kender i bearnaise saucen. Russisk estragon har en mere mild anis-aroma. Flerårig plante. Kan nogle gange overvintre den danske vinter. Fransk estragon skal vinteropbevares i drivhus eller i en kølig vindueskarm. Planten placeres solrigt, og nyder en sandblandet jord.
Isop
Hyssopus officinalis
Med smag og undertoner af peber, rosmarin og citrus. Kraftig smag. Bruges i madlavning som krydderi i slutningen, så man undgår at den ved høj temperatur mister sin smag. Placeres solrigt. Plantes i veldrænet og sandet jord, og tåler ikke våd jord i længere perioder.
Karry plante
Helichrysum italicum
Vinterhårdfør. Trives i sandblandet jord, og er god i krukker og i altankasser. Benyttes på samme måde som laurbærblade i varm mad, men hakkes ikke, da den tages ud før maden spises. Kan ikke helt erstatte karrysmagen, men giver et snert at karry. Får smukke gule blomster, der ikke spises. Tåler ned til minus 15 grader. Placeres i fuld sol.
Koriander
Coriandrum sativum
Bladkoriander er særlig kendt i asiatisk mad. Parfumeret og dominerende smag. Koriander er etårig. Planten placeres solrigt. Ved blomstring giver den ikke mange flere blade, man kan høste. Prøv evt. også Vietnamesisk koriander, der har smag af koriander med snert af citrus. God i wokretter.
Kvan
Angelica archangelica
To- til flerårig. Men vil visne hen efter blomstring på 3. år. Stænglerne kan sukkersyltes. Og stænglerne kan bruges med fx. kogte rabarber for at mindske behovet for sukker. Har en parfumeret og sødlig smag, og bruges i begrænsede mængder. Placeres i fuld sol til halvskygge, holdes fugtig.
Laurbær
Laurus nobilis
Ægte laurbær. Bruges bl.a til syltning, gryderetter og supper. Bladene kan benyttes friske og tørre. Flerårig. Stedsegrøn. Placeres i fuld sol til halvskygge. Ikke vinterhårdfør, men kan overleve milde vintre. Sættes beskyttet. God til krukker. Kan også vinteropbevares ved 10-16 grader.
Må ikke forveksles med laurbærdafne, laurbærkirsebær som er giftig.
Lavendel
Lavandula
Kan benyttes til alt fra sæbe, badesalt, te, lavendelsukker og lavendelsirup. Markant smag, vær derfor varsom. Den ægte lavendel er vinterhårdfør, mens ikke alle andre typer er det. Placeres i fuld sol i sandet jord. Klippes hårdt ned i start maj.
Marrokansk mynte
Mentha spicata
Flerårig og vinterhårdfør. Breder sig hastigt og kan begrænses i krukker. Mange varianter prøv fx marrokansk mynte, som bruges i rigelige mængder i drinken 'Mojito'. Bruges til læskedrikke, te, dessert og i mad. Placeres solrigt og i veldrænet jord. Visner ned og klippes ned i foråret. Prøv sjove krydsninger: banan-, appelsin-, chokolade- og grapefrugtmynte (ikke alle hårdføre).
Persille
Petroselinum crispum
Toårig, men der bør plantes nye hvert år. Der findes flere forskellige slags persille: bredbladet- og kruspersille. Bladene benyttes i madlavning til alt fra persillesovs til pesto. Placeres i halvskygge.
Purløg
Allium schoenoprasum
Vinterhårdfør. Får hvide eller lilla blomster. Væksten benyttes til at krydre mad og kan også anvendes i pesto. Blomsterne kan også benyttes. Holdes fugtig.
Ramsløg
Allium ursinum
Bruges bl.a til pesto, til kartofler og til grillmad. Får hvid blomstervækst. Findes vildt i naturen, særligt i skovområder, men kan også dyrkes i haven. Planten er vinterhårdfør.
Må ikke forveksles i den vilde natur med de giftige liljekonvaller - du kan kende ramsløg på dens kraftige lugt af løg.
Romersk kamille
Anthemis nobilis 'Plena'
Flerårig. Kraftig duft og kan benyttes i krukker. Blomsterblade kan benyttes til læskedrikke og i te.
Rosmarin
Rosmarinus officinalis
Der findes en opretstående og en krybende rosmarin. Særligt god til ovn-og grillretter. Den krybende rosmarin får smukke små blålilla blomster, som kan benyttes til salater, desserter og rosmarin(blomster)sukker mm. Den kan også bruges i olier, som står og tager smag. Dyrkes nemt i krukker som placeres solrigt, og er smuk langt ud på sommeren og efteråret med dens middelhavsudseende. Kan med fordel sættes til vinteropbevaring ved 5-10 grader eller vinterdækkes udendørs.
Salvie
Salvia officinalis
Skøn parfumeret duft og smag. Flerårig, kan være frostfølsom, men den almindelige salvie kan godt overvintre udendørs. God i krukker. Placeres solrigt. Trives i sandet jord. Skæres tilbage i foråret, så den vokser sig tæt. Prøv også at lave de lækreste salviechips.
Salvie, rød
Salvia officinalis 'Purpurascens'
Purpurfarvede og grønt løv. Denne salvie er lidt mildere i smagen. Trives i fuld sol, gerne i lidt sandet jord. Flerårig, men opbevares beskyttet, da den er mere sart end almindelig salvie.
Skovsyre, gul, surkløver
Salvia officinalis 'Purpurascens'
På billedet ses surkløver, som ikke direkte er en syre men bruges ligedan, særligt som pynt i salater og desserter.
Skovsyre, rød, surkløver
Oxalis vulganicola 'Rosea'
På billedet ses surkløver, som ikke direkte er en syre men bruges ligedan, særligt som pynt i salater og desserter.
Andre syrer: Havesyre og fransk syre med syrlig smag. Bruges oftes i salat. Havesyre og fransk syre er vinterhårdfør. Placeres solrigt eller halvskygge. Kan sprede sig, og kan med fordel plantes i krukke, men vil gerne have mere plads.
Timian
Thymus vulgaris
Hårdfør plante, der kan klare mere barske forhold og er god i stenbed. Bruges særligt i ovn- og grillretter. Forskellige sorter fx citrontimian. Vinterhårdfør, men kan med fordel dækkes med gran.
Havens insekter og bier er meget glad for planten.
Malurt
Artemisia absinthium
Malurt er en smuk plante med et dekorativt sølvgråt løv og gule blomster i juli til august. Den bliver op til 100 cm. Kan med fordel vinteropbevares i drivhus, hvis den står i krukke. Anvendes bl.a mod møl og til udtræk til snaps. Placeres solrigt.
Hornviol, staude
Viola cornuta 'Wisley White'
Spiselig blomst. Blomstrer i maj til september. Placeres i sol til halvskygge.
Hornviol, forårs- og efterårsblomst
Viola cornuta
Forårs- og efterårsblomstrende plante. Vi anbefaler, at du enten selv sår den som frø eller køber danske produkter, hvis du bruger den i madretter som spiselig blomst. Bruges på salater, kager eller som pynt i isterninger.
Citrontagetes
Tagetes lemmonii
Smagsgiver i mad og teblandinger, samt i pynt på kager og salater. Udplantes i slut maj på en solrig placering. Bliver ca. 40 cm høj. Blomstrer frem til oktober. Kan med fordel plantes i udpint jord.