Krydderurter og spiselige blomster - En verden af smag

Fra marts til oktober finder du på planteskolen de dejligste krydderurter til sommerens mange smagsoplevelser.
Krydderurtehaven giver en sanseoplevelse til din have med smage og dufte til alt fra te, grill og meget mere.  

Krydderurter hvor og hvordan?

Krydderurter findes både i den romantiske landidyl, men dyrkes især i de moderne storbyhaver, hvor pladsen kan være knap.

Krydderurter i haven: I bede og højbede kan du plante diverse krydderurter. Sarte urter skal udskifte pr. sæson og resten kan du evt. dække med gran til overvintring. Vær opmærksom på at nogle krydderurter breder sig mere end andre eksempelvis mynte.

Krydderurter på altanen: Afhængig af hvor meget lys der er på din altan kan du plante en masse krydderurter. I skyggefulde kroge kan du bl.a plante citronmelisse og mynte. 

Krydderurter i krukker: Med en krukkehave kan du fra sæson til sæson skifte udtryk i din krukkehave. Brug frostsikre krukker. Brug alt fra thimian, rosmarin, salvie. Mange urter kan bruges i krukker. Og en krukke vil sørge for at mynten ikke stikker af i hele haven. 

Overvintring: Mange krydderurten kan faktisk overleve den danske vinter med dække af grangrene eller ligende. Kan også opbevaret i et uopvarmet drivhus. Mere sarte krydderurter kan være sværere at overvintre. 

Et udpluk af vores sortiment af krydderurter 

Krydderurter er sæsonvarer. Kom ned på planteskolen fra marts til oktober og se udvalget af vores krydderurter.

Anis isop, Indianermynte
Agastache spp.

Også kaldet lakridsplanten grundet dens duft. Det er en plante man benytter til te grundet dens noter af anis og mynte. Den blomstrer fra juli til oktober.

Det er en god bivenlig staude. Da det er en staude skal den klippes ned hvert fald. Placeres solrigt. Trives i sandet jord. Kan anbefales at plante i krukke, da planten breder dig villigt. Vinterhårdfør, men kan med fordel vinterbeskyttes.

Basilikum
Ocimum basilicum

Bruges til pesto, salater eller dressinger. Trives bedst i drivhus eller i en lun krog. Etårig. Der findes forskellige sorter af basillikum, der har forskellige bladtyper, farver og smag: Prøv blandt andet Thai basilikum, Sød basilikum, Magic Mountain. 

Trives bedst i lys og varme. De fleste sorter fåler ikke lave nattetemperature, over 10 grader om natten. Og skal gerne beskyttes mod hård regn. 


Basilikum
Ocimum x hybridum 'Magic Mountain'

Pv denne smukke mørkbladet basilikum med lilla blomster. Kraftig duft. Denne sort er ikke hårdfør, men har en god kuldetolerance sammenlignet med andre basilikum. Særlig god i krukker, både på friland og i drivhus. Tåler ikke udtørring.

Blomsterkarse og andre karsetyper
Tropaeolum majus

På billedet ses blomsterkarse (Tallerkensmækker, Tropaeolum majus), med dens spiselige blomster. Etårig plante. Krybende og delvist slyngende vækst. Smager sennepsagtigt.

Herudover findes andre forskellige sorter af karse, der bruges forskelligt: Havekarse pebred smag, minder om sennep og peberrod. Strandkarse findes vildvoksende, og kendt som nordens Wasabi. Vinterkarse med gulgrønne blomster.

Citrongræs
Cymbopogon Flexuosus


Giver en fyldig citronsmag, og bruges særligt i de asiatiske køkken. Citrongræssen blade bankes inden brug for at frigive aroma. Den er grov og bruges som smagsgiver, men er ikke så behagelig at tygge på.
Kan give stort udbytte i drivhus. Men trives også over sommeren i krukken udendørs. Skal overvintres indendørs.


Citronmelisse
Melissa Officinalis

Giver et stor velduftende og velsmagende udbytte. Kan bruges til alt fra læskedrikke, salater og desserter, og i madlavning f.eks. asiatisk. Planten placeres solrigt. Er vinterhårdfør. For at undgå stor spredning af planten, plantes den i højbede eller krukker. 

Citronverbena
Aloysia citriodora

Også kaldet citronjernurt. God til te og læskende drikke. Bruges også i marinader, salater og desserter. Planten er kuldeskær og trives bedst i haven fra juni-august (ikke underr 10 grader nattetemperatur), med forlængelse i drivhusforhold. Kan overvintre lyst i drivhus el. indendørs. Højde 60-120 cm.

Dild
Anethum graveolens

God til kartofler, dressinger, salater. Skal have godt med vand og næring for at give et godt udbytte. Bladdild kan sås fra april og løbende over sommeren. Kan sås på friland. Etårig. Planten tåler ikke udtørring.

Fransk estregon
Artemisia dracunculus

Der findes forskellige sorter af estragon. Mange vælger den franske estregon grundet dens stærke anis-aroma, som den er kendt for i bearnaise. Russisk estragon har er mere mild anis-aroma. Flerårig plante (Fransk estregon skal vinteropbevares i drivhus eller i en kølig vindueskarm). Kan nogen gange overvintre dansk vinter. Planten placeres solrigt, og nyder en sandblandet jord.

Isop
Hyssopus officinalis

Med smag og undertoner af peber, rosmarin og citrus. Kraftig smag. Bruges i madlavning som krydderi i slutningen, så den ved høje temperaturer ikke mister smag. Placeres solrigt. Plantes i veldrænet og sandet jord, og tåler ikke våd jord i længere perioder. 

Karry plante
Helichrysum italicum

Vinterhårdfør. Trives i sandblandet jord, og er god i krukker og i altankasser. Benyttes på samme måde som laurbærblade i varm mad, men hakkes ikke, men tages ud før maden spises. Kan ikke erstatte karrysmagen, men giver et snert at karry. Får smukke gule blomster, der ikke spises. Tåler ned til - 15 grader. Placeres i fuld sol.

Korianter
Coriandrum sativum

Bladkoriander er kendt i særligt asiatisk mad. Parfumeret og dominerende smag. Koriander er etårig. Planten placeres solrigt. Ved blomstring giver den ikke mange flere blade man kan høste. Prøv evt. også Vietnamesisk koriander, der har smag af korriander med snert af citrus. God i wokretter. 

Kvan
Angelica archangelica

To- til flerårig. Men vil visne hen efter blomstring på 3. år. Stænglerne kan sukkersyltes. Og stænglerne kan bruges med fx. kogte rabarber for at mindste behovet for sukker. Har en parfumeret og sødlig smag, og bruges i begrænsede mængder. Placeres i fuld sol til halvskygge, holdes fugtig. 

Laurbær
Laurus Nobilis

Ægte laurbær. Bruges bl.a til syltning, gryderetter og supper. Bladene kan benyttes friske og tørre.Flerårig. Stedsegrøn. Placeres i fuld sol til halvskygge. Ikke vinterhårdfør, men kan overleve milde vintre, sættes beskyttet. God til krukker. Kan også vinteropbevares ved 10-16 grader.

Må ikke forveksles med laurbærdafne, laurbærkirsebær som er giftige. 

Lavende
Lavendula

Kan benyttes til alt fra sæbe, badesalt, te, lavendelsukker, lavendelsirup. Markant smag, vær derfor varsom. Den ægte lavendel er vinterhårdfør, mens ikke alle andre typer er det. Placeres i fuld sol i sandet jord. Klippes hårdt ned i start maj.

Marrokansk mynte
Mentha spicata

Flerårig og vinterhårdfør. Breder sig hastigt og kan begrænses i krukker. Mange varianter prøv blandt andet marrokansk mynte, som er kendt fra Morito. Bruges til læskedrikke, te, dessert, mad. Placeres solrigt og i veldrænet jord. Visner ned og klippes ned i foråret. Prøv sjove krydsninger: Banan-, appelsin-, chokolade-, grapefrugtmynte (ikke alle hårdføre)

Persille
Petroselinum crispum

Toårig, men bør plantes nye hvert år. Flere slags persille: bredbladet- og kruspersille. Bladene benyttes i madlavning til alt fra persillesovs til pesto. Placeres i halvskygge. 

Purløg
Allium schoenoprasum

Vinterhårdfør. Får hvide eller lilla blomster. Væksten benyttes til at krydre mad, samt pesto. Blomsterne kan også benyttes. Holdes fugtig. 

Ramsløg
Allium ursinum

Bruges bl.a til pesto, til kartofler og til grillmad. Får hvid blomstervækst. Findes vildt i naturen, særligt i skovområder, men kan også dyrkes i haven. Planten er vinterhårdfør.

Må ikke forveksles i den vilde natur med den giftige liljekonvaller - du kan kende ramsløg med dens kraftige lugt af løg. 

Romersk kamille
Anthemis Nobilis 'Plena'

Flerårig. Kraftig duft og kan benyttes i krukker. Blomsterblade kan benyttes til læskedrikke. 

Rosmarin
Rosmarinus officinalis

Der findes en opretstående og en krybende rosmarin. Særligt god til ovn-og grillretter. Den krybende rosmarin får smukke små blålilla blomster kan benyttes til salater og desserter, samt rosmarin(blomster)sukker. Samt i olier, som står og tager smag. Dyrkes nemt i krukker og placeres solrigt, og er smuk langt ud på sommeren og efteråret med dens middelhavsudseende. Kan med fordel sættes til vinteropbevaring ved 5-10 grader eller vinterdækkes udendørs. 

Salvie
Salvia officinalis

Skøn parfumeret duft og smag. Flerårig, men kan være frostfølsom, men den almindelige salvie kan godt overvintre udendørs. God i krukker. Placeres solrigt. Trives i sandet jord. Skæres tilbage i foråret, så den vokser sig tæt. Prøv også at lave de lækreste salviechips.

Salvie, rød
Salvia officinalis 'Purpurascens'

Purpurfarvede og grønt løv. Denne salvie er lidt mildre i smagen. Trives i fuld sol, gerne i lidt sandet jord. Flerårig, men opbevares beskyttet, da den er mere sart end almindelig salvie.

Skovsyre, gul, surkløver
Salvia officinalis 'Purpurascens'

På billedet ses surkløver, som ikke direkte er en syre men bruges ligedan, særligt som pynt i salater og desserter.

Skovsyre, rød, surkløver
Oxalis vulganicola 'Rosea'

På billedet ses surkløver, som ikke direkte er en syre men bruges ligedan, særligt som pynt i salater og desserter.

Andre syre: Havesyre og fransk syre med syrlig smag. Bruges oftes i salat. Havesyre og fransk syre er vinterhårdfør. Placeres solrigt eller halvskygge. Kan sprede sig, og kan med fordel plantes i krukke, men vil gerne have mere plads.

Timian
Thymus vulgaris

Hårdfør plante, der kan klare mere barske forhold og god i stenbed. Bruges særligt i ovn- og grillretter. Forskellige sorter fx citrontimian. Havens insekter og bier er glad for planten. Vinterhårdfør, men kan med fordel dækkes med gran.

Malurt
Artemisia absinthium

Er en smuk plante med dekorativt sølvgråt løv og gule blomster i juli-august. Den bliver op til 100 cm. Kan med fordel vinteropbevares i drivhus, hvis den står i krukke. Anvendes bl.a mod møl og til udtræk til snaps. Placeres solrigt.

Hornviol, staude
Viola cornuta 'Wisley White'

Spiselig blomst. Blomstrer maj-september. Placeres i sol til halvskygge.

Hornviol, forårs- og efterårsblomst
Viola cornuta

Forårs- og efterårsblomstrende plante. Vi anbefaler at hvis du benytter denne som spiseligt blomst at du enten selv sår den som frø eller køber danske produkter.  Bruges på salater, kager eller som pynt i isterninger.

Citrontagetes
Tagetes Lemmonii

Smagsgiver i mad og teblandinger, samt i pynt på kager og salater. Udplantes i slut maj i en solrig placering. Bliver ca. 40 cm. høj. Blomstrer frem til oktober. Kan med fordel plantes i udpint jord.

Så dine egne krydderurter

Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

37,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

35,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare

37,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

35,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare

35,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

37,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

25,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

15,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

38,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

37,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare

15,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Onlinevare
Butiksvare

15,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

25,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Onlinevare
Butiksvare
Onlinevare
Butiksvare

6,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

37,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Onlinevare
Butiksvare
Onlinevare
Butiksvare
Onlinevare
Butiksvare

15,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Onlinevare
Butiksvare

26,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

37,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare

15,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare

25,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare

15,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

34,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt
Onlinevare
Butiksvare
Udsolgt

Få mere viden om krydderurter

Tilbehør til boligen. Få et univers af krydderurter ind i hjemme

Onlinevare
Butiksvare

99,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

119,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare

99,00 kr. 
Onlinevare
Butiksvare