Kamelia, Camellia

Værd at vide om Kamelia

Kamelia er en stedsegrøn forårsblomstrende tebusk. Planten er, ligesom rhododendron, en kalkskyende (trives ikke i kalkholdig jord) surbundsplante. Den plantes i lige dele havejord og grov, ugødet spagnum (ikke ren spagnum, da den er for sur). Færdigkøbt rhododendronmuld er også god nok.


Vælg den rigtige kamelia til din have

Hvis din kamelia skal plantes i haver Danmark anbefaler vi at du vælger de mest kuldetålende sorter.  Her ser du de grupper kamelia sorteres i og hvad deres behov for plantning og trivsel er.


Gruppe 1: Den mest frosttålende gruppe. Kan plantes i næsten hele Danmark på nær det højeste, indre Jylland.

Gruppe 2: Denne gruppe er frosttålende. Tåler kortere frostperioder. Mest velegnet i haver placeret i lune storbyer og steder 5-10 km fra havet.

Gruppe 3: Efterårsblomstrende kamelia kan plantes i lune haver.

Gruppe 4: Denne gruppe er mest velegnet til udestue om vinteren, hvor de står frostfrit, og kan placeres udenfor om sommeren. 


Plantning af kamelia

Hullet du planter i bør være den dobbelte størrelse af plantens klump. Plantens rodhals må ikke plantes under terrænhøjde. Plant derfor højt, så du ikke risikerer at planten efter plantning synker under terræn. 

Hvis du planter i vinterperioden eller en anden kold periode skal du være opmærksom på at kombinationen af frossen og sol kan give frysetørring på plantens blade det første år. Vi anbefaler derfor at pakke planten ind i fiberdug i periode med frostvejr. 

Når du har plantet din kamelia skal du holde øje med at den i særligt det første år ikke mangler vand. Dette gøres for at undgå at blomsterknopperne tabes. Gødes om foråret med langtidsvirkende gødning.

Kamelia anbefales ikke i almindelige stuer og udestuer. Men kan bruges i udestuer der ikke bliver varmere end 15 grader. Hvis der er over 15 grader bliver luften for tør af opvarmning og blomsterknopperne falder af.


Vidste du at kamelia bruges til te?

Camellia Sinensis er en te-busk med hvide enkle blomster og gule støvdragere. Blomstrer tidligt forår og har en let duft. Tåler ikke frost og bør derfor overvintres i havestue. Gruppe 3.