Rhododendron

At have et rhododendronbed

De stedsegrønne rhododendronbuske kan berige haven med deres forskellige smukke løvfarver og former. Surbundsbedet er havens nemmeste bed. Kun 3 ting er vigtige for et godt resultat når du planter dine rhododendron.

1. Plant i grov spagnum. 

2. Gød hvert forår med en god surbundsgødning. 

3. Vand når det er tørt. 

De bedste råd fra rhododendronekspert Niels Skjøldberg


Når du har købt en rhododendron

• Lad planten blive i potten til den skal plantes ud. Husk at vande den. 
• Plantehullet skal være ca. 35/40 cm dybt.
• Plant kun i gennemvåd grov spagnum. Vi anbefaler Linnea spagnum.
• Plant aldrig dybere end klumpens overflade viser.
• Vand igen efter plantning og i tørre perioder.
• Giv kun gødning i perioden marts - juni. Vi anbefaler Osmo surbundsgødning.


Beskæring af rhododendron

Normalt beskæres rhododendron ikke. Rhododendron med store blade kan, hvis de er for store eller for ranglede, beskæres i marts, dog senest primo april. Husk at blomsterne ryger med ved en beskæring. Planterne skal være sunde for at klare en beskæring. Ny tilvækst viser sig i juni/juli.

Japansk azalea og dværgrhododendron kan klippes lidt ned straks efter blomstring. Dette kan gøres med en hækkesaks. Ny tilvækst viser sig efter 6-8 uger.


Rhododendrons blomstring

Se beskrivelse på plantens etiket (eller på vores webshop, hvis vi har den specifikke plante)  hvor en blomstringsperiode er angivet. Blomstringen er imidlertid også meget afhængig af vejret, derfor kan tidspunktet for blomstring finde sted tidligere eller senere end angivet på planten.


Rhododendron og visne blomster - skal de pilles af?

Nej, ikke nødvendigvis. De fleste blomstrer lige fint igen næste år. Manglende blomstring skyldes ofte, at planten står for mørkt. 


Vedligeholdelse af gamle rhododendron

Hvert 4. år bør planterne tilføres et lag spagnum på 4-10 cm alt efter deres højde. Det skal være en grov spagnum, som tillader ilt til rødderne. Spagnum udlægges under hele planten, og her kan gødning udstrøs ved samme lejlighed. Vi anbefaler Linnea Spagnum og Osmo surbundsgødning. 


Hvor stor bliver rhododendron?

På skiltene ved hver plante i rhododendron-afdelingen er der angivet en ca. størrelse efter 10 år. Dette er en hjælp til valget af plante og plantested. Rhododendron kan blive meget gamle, og de holder aldrig op med at vokse - heller ikke efter de 10 år.