Anemone, Camassia, Erantis og alle de andre

Øvrige forårsblomstrende løg og knolde, Anemone til Triteleia
miljø eranthis

Blomsterløg er ikke kun tulipaner - der er så mange andre smukke blomster!

Efter en lang mørk vinter længes vi alle efter de første forårstegn. Heldigvis kan vi opnå tidlig forårsglæde ved at lægge smukke forårsbebudere  i efteråret. Fra sidst i august til december, i milde vintre endda senere, kan man lægge blomsterløg og -knolde af de allertidligste erantis, vintergækker, krokus, snepryd og de lidt senere tulipaner, påske- og pinseliljer, kejserkrone og vibeæg, prydløg, perlehyacint, skilla og mange flere. Jo tidligere du lægger dine løg om efteråret, jo tidligere glæder de med blomstring til foråret. De allertidligste er december-blomstrende vintergækker som Galanthus 'Reginae-Olgae' og Galanthus 'Christmas Wish' og de seneste er typer af prydløg, som kan blomstre i juli-august. 

Her på siden benytter vi lejligheden til at sætte fokus på alle de mange andre forårsblomstrende løg. Vi har inddelt dem efter sort, så nu er det lettere at finde.  

Hvis du leder efter vores tulipaner, krokus og hyacinter, så finder du dem under punktet Inspiration i hovedmenuen.

God fornøjelse!

Se alle vores øvrige forårsblomstrende løg her

Hvilke blomsterløg skal du vælge? Læs mere her.

Anemone blanda, Balkananemone og Anemone coronaria, Franske anemoner

Anemonefamilien er kæmpestor med 150 froskellige arter.  

Anemone blanda, Balkananemone, stammer fra Balkan og Tyrkiet. Balkananemonen danner små hårde knolde, der lægges i dybmuldet veldrænet skov- eller havejord i 8-10 cm dybde i september-december. Knoldene lægges eventuelt i vand 12-24 timer, så de udblødes. Balkananemonen er fuldt hårdfør i Danmark. De blomstrer i marts-april med ca. 10 cm høje blomster i farverne blå, rosa eller hvid eller variationer heraf. De anvendes i bede, under buske og træer i staudebedet og i blomsterengen. De breder sig ved såning eller ved at grave knoldene/rhizomerne op om foråret efter nedvisning, dele dem og plante igen.  

Anemone coronaria, fransk anemone, stammer fra det østlige Middelhav og den vestlige del af Asien. Knoldene lægges i 10-15 cm dybde i veldrænet havejord om foråret efter udblødning i vand i 12-24 timer. De er ikke 100% hårdføre i Danmark, så vil man være sikker på at beholde dem i flere år, skal de graves op om efteråret og overvintre tørt og frostfrit. Om foråret lægger man dem bare igen, eventuelt forkultiveres de inde eller i drivhuset for at opnå tidligere blomstring. 

I milde vintre kan de ofte overvintre i haven. Plant dem dybt om efteråret, 10-15 cm, tæt ved husets sokkel og vinterdæk dem med et 20 cm tykt lag blade, som fjernes når frosten er forbi. Lægges de om foråret begynder blomstringen i juni og fortsætter en lang periode. Højden er 30-40 cm og de findes i mange farver, hvid, blå, rød, cyclamen samt tofarvet og med enkelte eller fyldte blomster. Lægges de om efteråret begynder blomstringen lidt tidligere, nemlig i maj-juni.

Køb anemoner her

miljø anemone nemorosa
Camassia cusickii

Camassia, Prærielilje

Camassia er en lille slægt hvor fem arter stammer fra Nordamerika og er hårdføre i Danmark. De vokser på fugtige prærieenge og egner sig til plantning i almindelig havejord, der ligger til den fugtige side. De er egner sig ligegodt til blomsterenge, til forvildning som til dekorative grupper i havens bede sammen med stauder, træer og buske. De er også velegnede til plantning i krukker og kummer. 
Camassia er nemme og hårdføre planter.
Prærieliljerne blomstrer i relativ lang tid fra slutningen af maj/juni med lange aks op til 100 cm høje i hvide, lilla og blå nuancer. Aksene blomstrer nedefra og opad med store stjerneformede blomster. 

Camassia cusickii fra Oregon bliver ca. 80 cm og blå, Camassia leichtlinii ca. 100 cm. Den findes i en cremehvid variant og forskellige blå og violette nuancer plus en halvfyldt variant. 

Camassia quamash (tidligere Camassia esculenta som betyder ”den spiselige”) blev spist kogt eller stegt af Nordamerikas oprindelige befolkning.
De store løg (Camassia cusickii og Camassia leichtlinii) lægges i mindst 20 cm dybde og de små løg, Camassia quamash lægges 10-15 cm dybt. 

Køb prærieliljer her

Eranthis, erantis, vinterblomme

Eranthis stammer fra Mellem- og Sydeuropa og Mellemøsten (Tyrkiet og Syrien). Der findes få arter.

De små sorte knolde lægges i september til december i 5-10 cm dybde, evt. efter at være udblødt i vand i 12-24 timer.

 Blomstringen sker i januar til marts med knaldgule blomster. Erantis er en af de første forårsbebudere, og danner et smukt gult tæppe, når de får lov at brede sig. Løvet er smukt fliget. De formerer sig ved frø og sår sig villigt. Løvet visner ned i forsommeren.

Vi fører den almindelige europæiske erantis, Eranthis hyemalis, og den tyrkiske Eranthis cilicica. De ligner hinanden i blomstringen, men den tyrkiske har et løv, der er stærkere fliget.

Køb erantis her


Eremurus stenophyllus bungei Baker

Eremurus, kleopatras nål

Kleopatras nål skylder vist Eremurus robusta sit navn, da denne med sin op til 2,5 m høje hvidrosa blomsterstand leder tanken hen på antikkens fantastiske søjler. Eremurus omfatter 50 arter, der alle stammer fra Asiens steppeegne og højsletter. De har alle stjerneformede rodknolde, som helst skal lægges i det tidlige efterår i et stort fladt hul med gruset, veldrænet jord i 10-15 cm dybde. 

Om foråret kommer først de 40-60 cm lange slanke blade efterfulgt af blomsterakset på 50-250 cm højde i juni-juli. Farverne i blomsterakset kan variere fra hvid, rosa, gul og forskellige pastelfarver. Plantes i fuld sol i staudebedet, præriebedet eller sammen med lave solelskende buske. Bladene visner ned kort efter blomstringen. Vinterdækning forhindrer at det centrale skud kommer for tidligt i gang om foråret.

Køb eremurus her



Erythrinium, Hundetand

Erythronium eller Hundetand omfatter ca. 25 arter, hvoraf de fleste er fra Nordamerika. Der findes dog også flere fra Asien og Europa. Det er en skovbundsplante, der også egner sig til plantning i surbundsbedet. 

De bør lægges så hurtigt som muligt efter de udbydes i september, da de tørrer let ud på grund af manglende løgskæl. De lægges i ca. 10 cm dybde, de større løg lidt dybere, i dybmuldet skovjord eller surbundsjord. Sorter af Erythronium dens canis fra Sydeuropa er sartere end så mange andre hundetand og kræver hurtigere lægning end de mere robuste: Erythronium ’Pagoda’, Erythronium ’White Beauty’ Erythronium ’Kondo’. De blomstrer i april-maj, højden er 15-35 cm. Det smukke løv visner ned 4-6 uger efter blomstring. De breder sig ved sideløg og ved såning. Smuk i blomsterengen.

Køb erythrinium her


Colchicum autumnale Waterlily

Colchicum, Høsttidløs, Nøgne jomfruer

Colchicum er en slægt med ca. 65 arter i Europa og østover til Centralasien. De fleste blomstrer "nøgent", dvs. uden blade om efteråret. Blomsterne er formet som en stor krokus, 10-25 cm høj og farven er i lysere og mørkere purpurrosa nuancer eller hvid. 

De fleste har enkle blomster, men der findes også sorter med fyldte blomster.

 Blomstringstid fra september til november. Om foråret kommer de store blade som skal have lov til at visne ned for at sikre næste års blomstring. De trives i almindelig havejord og plantes i 15-20 cm dybde. Colchicum er velegnede til plantning i staudebedet og andre bede i haven og vil bidrage med farve i blomsterengen på et tidspunkt, hvor der ikke er så meget der lyser op der. 

Bemærk, hele planten er giftig.

Fritillaria, kejserkrone, vibeæg

Fritillaria er en slægt med ca. 80 arter fra Europa, Asien og Nordamerika, altså hele den nordlige halvkugle. De store arter, Fritillaria imperialis, Fritillaria persica og fritillaria raddeana, er skovplanter, der trives i lysninger i fugtige skove, mens de mindre arter vokser på fugtige bjergskråninger i græs.

Kejserkronerne, Fritillaria imperialis, og Fritillaria raddeana har store løg og er statelige planter på 60-150 cm i højden og med 5-6 smukke hængende eller let udstående store klokkeformede blomster i en krans rundt om stænglen afsluttet med en dusk blade ovenpå blomsterkransen. Farven hos den almindelige kejserkrone, der stammer fra Himalaya, kan variere fra rød, orange, gul og mange andre farvevarianter. Kejserkronerne blomstrer tidligt i april-maj og visner ned i juni efter endt blomstring. De formeres ved sideløg og ved frø.

Den persiske kejserkrone, Fritillaria persica, der også har et stort løg, bliver 60-100 cm høj og har næsten sorte klokkeformede blomster i et aks med 7-20 enkeltblomster. Her findes også en hvidgrøn sort der hedder Fritillaria persica ’Ivory Bells’.

De små Fritillaria kalder vi vibeæg, selv om vibeæg jo betegner Fritillaria meleagris, som har hængende klokkeformede blomster, der er ternede ligesom et vibeæg. Der findes også en hvid form, Fritillaria meleagris ’Alba’. Desuden hører Fritillaria acmopetala, Fritillaria michailowsky og Fritillaria uva-vulpis til denne gruppe. De er velegnet til forvildning i skovbundsbed eller blomstereng, da de breder sig ved selvsåning. Det tager dog ofte 4-5 år før selvsåede planter kommer i blomst.

Køb fritillaria/kejserkrone/vibeæg her


fritillaria beethoven
Fritillaria persica Ivory Bells
Vibeæg
Cyclamen Alpeviol

Cyclamen, alpeviol

Cyclamen er en slægt med ca. 20 arter fra Sydeuropa østpå til Iran (Persien) og sydpå til Somalia. De fleste er ikke vinterhårdføre i Danmark, da dyclamen er en stærkt forædlet art, som ikke tåler frost. Der er mange sorter, som anvendes som stueplante og er velkendt fra tidligt efterår og op til jul i blomsterbutikker. 
Disse sorter anvendes som sent blomstrende sommerblomster i krukker og kummer. Flere af dem dufter.  
Cyclamen coum stammer fra Tyrkiet og Kaukasus. Den blomstrer tidligt forår, januar til april. Med blomster i rosa nuancer, hvide eller røde farver efterfulgt af variabelt løv. Lægges med 2-3 cm jord over knolden i veldrænet skovjord.
Cyclamen hederifolium (syn. Cyclamen neapolitanum) kommer fra Sydeuropa og Tyrkiet og blomstrer i sept-okt. med 15 cm høje rosa violette blomster i mange nuancer. De efterfølges af smukke marmorerede, vintergrønne blade, som først visner ned om forsommeren. Plant den i 5-10 cm dybde i veldrænet skovjord. 
Begge nævnte arter klarer sig fint i surbundsbedet i halvskygge.

Køb cyclamen her

Galanthus, vintergæk

Der er ca. 20 arter af vintergæk, Galanthus, der vokser vildt i skovene i Europa og det vestilige asien, Tyrkiet og Kaukasus. I Danmark har den forvildet sig mange steder og lyser op som den absolut første forårsbebuder. Den kan blomstre allerede i januar med de fine hvide sneklokker. Løgene lægges i sept-dec. i 10 cm dybde i almindelig havejord. Højden er 10-20 cm. Der findes vintergæksamlere som er bidt. Der findes utrolig mange varianter med særlige blomsterforme, markeringer og pletter på kronbladene og meget andet. Den dyreste vintergæk vi har hedder Galanthus ’Primrose Warburg’ og har primulagul blomsterbund. Desuden arterne Galanthus nivalis, der er den almindelige europæiske vintergæk har vi Galanthus elwesii, Galanthus ikariae (= Galanthus latifolia), Galanthus woronowii plus 6-7 specialsorter til at begynde med, Galanthus ’Dionysos’, Galanthus ’Hippolyta’, Galantus S. Arnott’, Galanthus ’Viridi-Apice'.

Køb vintergækker her

Hyacinthoides, klokkeskilla, spansk skilla, "bluebells", engelsk klokkeskilla, common bluebells

Denne slægt indeholder 3 arter, der vokser i Spanien, Portugal, Italien, England, Frankrig og Belgien. Hyacinthoides hispanica. er den sydligste og kaldes spansk kokkeskilla og bliver 20-30 cm høj, blomstrer i maj og sår sig selv flittigt.

Det samme gælder Hyacinthoides non-scripta (engelsk klokkeskilla eller bluebells). Den bliver samme højde. Den mest kendte er blå, men findes også i en hvid og rosa form. I alle landbohaver på Mors vælter det op af jorden med disse klokkeskilla så det er en fornøjelse. De egner sig vældig godt til forvildning og plantning i bede. De danner masser af frø og trives på kraftig muldjord. De runde løg lægges i 10-15 cm dybde.

Køb klokkeskilla her


Galanhus nivalis
Hyacinthoides hispanica Pink
Iris Reticulata Harmony

Iris


Iris er en kæmpeslægt med 300 arter. Her skal kun nævnes Iris danfordiae, Iris reticulata med sorter og Iris histrioides med sorter. Disse er tidligt blomstrende Iris. 

Iris danfordiae med gule blomster i april til maj.

 Iris reticulata, våriris findes i mange blå nuancer og er lave, 10-16 cm. De lægges i september til november i 8-10 cm dybde. 

Iris x hollandica, som ikke er hårdfør i Danmark, bør lægges til foråret eller læg dem i vinterhave eller drivhus i efteråret.

Køb iris her

Leucojum vernum

Leucojum, dorothealilje, sommerhvidblomme

Leucojum vernum, Dorothealilje har det lidt ligesom Hundetand. De tåler ikke at være oppe af jorden og skal lægges indenfor 14 dage. Så snart vi får dem hjem,  lægger vi dem på køl. Løgene lægges i en fugtighedsbevarende muldjord i mindst 10 cm dybde. Den breder sig ved sideløg og ved såning. Leucojum aestivum, Sommerhvidblomme,  har hvide dorothealignende blomster på 50-60 cm høje planter i maj. De blomstrer og blander sig godt med de sene tulipaner. 

Leucojum aestivum ’Gravetye Giant’ er lidt større i blomsten og en anelse højere end arten.

Køb dorothealilje her

 

Muscari Perlehyacint

Muscari, perlehyacint


Muscari, perlehyacint er en slægt med op til 50 arter i Middelhavsområdet og Lilleasien. Det er lave, 10-20 cm høje aprilblomstrende planter, som oftest blå perleklokker på et lille aks ofte med hvid mund. 
De runde løg lægges i haven i september til december. I 10 cm dybde i almindelig havejord. De breder sig ved sideløg og ved selvsåning. 

Der findes et hav af sorter med hvide, lyseblå, lilla, rosa endda en enkelt med gule blomster. De trives faktisk i al slags jord og er nemme.

Køb perlehyacint her

 


Scilla bifolia Rosea

Scilla, Skilla

Scilla-slægten omfatter ca. 80 arter, der alle gror mellem klipper eller på fugtige enge i Europa og det vestlige Asien. De trives i almindelig havejord. Løgene lægges ca. 10 cm dybt og de blomstrer tidligt forår i marts til april. 

Den tidligste er Scilla bifolia der begynder midt i marts med mørkeblå blomster med lange støvdragere. Den laver som andre sideløg og masser af frø, hvorfor den breder sig hurtigt og danner et tæt tæppe. 
Scilla sibirica, russisk skilla, er dybblå og begynder blomstringen 14 dage efter Scilla bifolia. 
Den persiske skilla, Scilla mischtschenkoana (Scilla tubergeniana) er lyseblå og kan begynde blomstringen allerede i februar. Den ligner Puschkinia, porcelænshyacint i farven men er kun halvt så høj, ca. 15 cm og kan blomstre i 6 uger. De breder sig ved sideløg og frø og er også velegnet til græsplænen, til blomstereng og forvildning.