OVER 800 FORSKELLIGE ROSER I SORTIMENT

 

Rosenhaven 

At have en rosenhave kan dateres langt tilbage i den europæiske havehistorie, en historie som videre kan spores tilbage til kinesiske haver.

 

Roser i haver bidrager med et særligt udtryk til haven. Mange roser drager sig en opmærksomhed, særligt når de er i blomst, omend det er klatrende roser som skaber et farverigt og nogle sorter også et duftende spil i højden. Mens lavere roser i krukker, bed eller som busk,i samspil med stauder, kan give haven et særligt karakterisktisk udtryk, som du følger gemmen havensæsonen og rosernes blomstring og udvikling.

 

Rosensortiment 2021 

Vi offentliggør vores rosensortiment pr. midt i april. Der er ca 800 forskellige roser i listen lige nu, hvor udvalget er størst.

Download vores rosenliste her.

 

Rosennyheder

Der er god grund til at nævne Genforeningsrosen,  som nu er tilgængelig i et mindre antal. Det er en kraftigvoksende og sund bunddækkerose med store klaser af hvide, fyldte blomster med rosa anstrøg.

Koko Loco, mælkechokoladerosen med store blomster med mild duft er på hylden igen, mens Jim the Viking, tilegnet Jim Lyngvild også skal nævnes. Poulsen-roser har lanceret Minna (fruen fra Grundfos), der også hedder Odelia Rennaissance (rødorange, fyldt med stærk duft) og Anna Ancher Rennaisance(gammelrosa med fin duft), som begge er på markedet for første gang. Renaissanceroserne er buskagtige roser, 100-150 cm. høje med fyldte blomster og middel til kraftig duft og er det danske svar på roser fra det engelske firma Austin-roser.   

 

Vi introducerer også nogle af de nyeste roser fra rosenforædlerne Tantau (Tyskland), Meilland (Frankrig) og Noack, som er kendt for at frembringe meget sunde, sygdomsresistente roser, hvor jeg kan nævne Westzeit, (orange sund buketrose), Westpoint (rød sund buketrose), Charisma (magentarød fyldt storblomstret rose med duft) og Sommergold, en ny frodig, gul, fyldt velduftende klatrerose.

 

 

'Genforeningsrosen'

Der er god grund til at nævne Genforeningsrosen.

 

I et samarbejde mellem Grænseforeningen og Roses Forever lanceres en ny Genforeningsrose i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920. 

 

Rosen kan købes i planteskolen nu. 

Begrænset antal.

 

 

'Elin'

Den 1. juni 2019 blev en smuk ny rose døbt på Aldershvile Planteskole til ære for skuespillerinden Elin Reimer. 

 

Den danske rosenforædler, Rosa Eskelund, har frembragt en kraftigvoksende buketrose med store abrikos- cremefarvede fyldte blomster. En smuk, sund rose med mørke, tykke og blanke blade. Blomstrer juni-oktober. 

 
Vi er glade for at kunne navngive denne rose, der er døbt ’ELIN’ til ære for Elin Reimer. Elin Reimer har selv haft en finger med i spillet om udvælgelsen af rosen, der nu bærer hendes navn. Mange kender og elsker Elin Reimer for hendes optræden som Laura i Matador. Rosen blev døbt på Aldershvile Planteskole, et sted Elin Reimer selv har tilbragt mange timer og forsynet sig med mange forskellige planter til sin dejlige ”jungle” i Virum.
Rosen kan køben på planteskolen. 

 

'Hella Joof'

I år døbes endnu en ny smuk rose, her til ære for Hella Joof. Hella Joof er kendt i offentligheden af de fleste som skuespiller, sanger, forfatter, filminstruktør og –producer, debattør og meget mere. Hun fortjener den ære at få sin egen rose og komme i selskab med andre berømtheder som Ingrid Bergman, Astrid Lindgren, Edith Piaf og en lang række kendte berømtheder og royale personer.

 

Rosendåben finder sted på planteskolen d. 12. juni kl. 13.30. Aldershvile planteskole 194, 2880 Bagsværd.

 

Vi har over 800 forskellige sorter roser i vores rosenafdeling

Kom og gå på opdagelse i vores store ”samling” af gamle roser ordnet i system efter Valdemar Petersens kendte rosenkatalog fra Løve.

Vores rosenafdeling er opdelt i kategorier:

 

'Dukat'

Klatreroser

Klatreroser, også kaldet slyngroser, er roser der klatre, skal have støtte eller bindes til noget. Nogle sorter er velegnet til espalier, andre til pergola, mens andre kan anvendes til at dække bygninger, hønsehus, garage, mm. Mange sorter har smukke farver, rigt blomstrende og har store blomsterhoveder, samt middel til let duft. Her findes mange remonterende sorter. Kræver ikke meget beskæring. Varierender højder, mellem 1,5 til 10 m. Læs mere.

'Sissel Renaissance'

Renaissance roser

Renaissance roserne er en krydsning mellem historiske og moderne roser. Rosens blomster er dobbelt, også kaldet en fyldt rose. Roserne har ofte duft. Renaissance roserne er sunde og robuste roser, og har god hårdførhed. Blomstrer hele sæsonen. Kræver kun let beskæring i foråret.

 

'Kew Gardens'

Austin roser

David Austin roser er en krydning mellem historiske roser med sine duft-egenskaber og moderne roser med sine remonterende egenskaber. Roserne har en god hårdførhed og kræver kun let beskæring. Roserne i denne kategori varierer meget i størrelse på blomster, form og højde. Læs mere.

'Peace'

Storblomstrende roser

Kendetegnes ved sine velformede blomsterknopper og store udsprungne blomster. Der er en stor variation i farver og højde blandt de storblomstrende roser. Rosen er velegnet i et beskyttet havemiljø, og er særdeles god til afskæring. Kræver beskæring i foråret, hvor de klippes ned til de er 20-30 cm. over jorden. Læs mere.

 

 

'Bonica 82'

Buketroser

Buketroserne kendetegnes ved deres rige blomstring i både bede og krukker. Gode til afskæring. Kræver beskæring i foråret. Læs mere.

'Lichtblick'

Bunddækkeroser

Roserne i denne kategori varierer i blomsterform. Fælles for roserne er at de besidder evnen til at dække jorden. Dette afskærmer ukrudt. Da blomsterne har en rig blomstring er de både velegnede til bede, krukker og skrænter i haven. Kræver kun let beskæring om foråret. Læs mere.

 

'Little Sunset'

Miniature roser

Miniature roserne er velegnet til en krukke, gravsted eller et lille bed. Det er roser som blomstrer hele sommeren. De er opstået ved krydsning mellem tidligere dyrkede sorter med tendens til svag vækst. Rodnetter er ikke særlig kraftigt udviklet, hvorfor de kan have svært ved at klare sig på en kompakt lerjord med stort vandindhold. Stænglerne er tynde og spinkle, men dog så stive, at de let kan bære de tætte, oprette blomsterklaser. Blomsterne er små, oftest fyldte, tofarvede og uden duft.

 

 

 

Historiske og gammeldags roser: 

Foto kommer

Alba

Buskrose med hvide eller rosa blomster. Grå-blåt løv. Blomstrer om sommeren med mellemstærk til stærk duft. Alba roserne er sunde og hårdføre. Vokser godt på mager til mellemgod jord. Klarer ’lys’ skygge til halvskygge godt.  Kræver kun lidt pleje. Højden på de flerstammede buske varierer fra 1,2 til over 3 meter. Beskæringen begrænser sig til fjernelse af gamle udtjente grene, samt holde busken i harmonisk vækst.

'Baron Grirod De L'ain'

Bifera

Biferarosen kendetegnes ved at det er en damascenerrose som blomstrer to gange på en sæson. Rosen er en buskrose der bliver 1-1,5 m. og har store fyldte blomsterhoveder med stærk duft. Let at dyrke og har god hårdførhed.

 

 

'Bourbon Queen'

Bourbon

Stor gruppe roser med mange variationer, og derved også variation i brug, hvoraf nogle er gode i bede, mens andre er gode i krukker. 1-2 m. høje og kraftigtvoksende buskroser. Rosen blomstrer i klaser og blomsterhovederne har middel til stærk duft. Mange af sorterne er remonterende. God hårdførhed.

Fotokommer

Centifolia

Også kaldet Hundredebladsroser. Rosen er en buskrose med svag, åben vækst på 1-1,5 m. Blomsterne bliver mellemstore til store med svag duft. Rosen er sommerblomstrende. Letdyrkelig rose som trives bedst solrigt.

 

'Blue boy'

Centifolia Muscosa

Minder meget om centifoliaroserne, men har mosligende udvekst på bægerbladene. Let at dyrke og kræver kun lidt pleje.

'Little white pet'

Chinensis

Også kaldet Kinaroser, som er buskroser der bliver ca. 50-80 cm. Roserne har en åben vækst med lang blomstringstid. Kræver en solrig placering og vinterdække. Kan benyttes som afskårne.

 

 

Foto kommer

Damascener

Sommerblomstrende rose med store fyldte blomsterhoveder. Mange har en stærk duft. Damascener roser er lette at dyrke og har en god hårdførhed, samt velegnet til afskæring.

Foto kommer

Gallica

Er en gammel gruppe af haveroser. Rosen er en buskrose der bliver 1-1,5 m. og har mellem store til store fyldte blomster. Rosen er sommerblomstrende og har en stærk duft. Nogle sorter danner hyben. Let at dyrke og kan anvendes til afskæring.

 

'Mozart'

Moschata

Er en buskrose som er blomster rig og mange sorter er også duftrige. Små blomster, men en kontinuerlig blomstring. Placeres solrigt og bør vinterdækkes.

Foto kommer

Multiflora

Er småblomstrende klatreroser, heraf betyder 'Multiflora' 'mange blomster', som er gode til opbinding. Mange af sorterne er sommerblomstrende. Har en overdådig blomstring. Dog blomstrer de kun i enkelt periode. Roserne får hyben.

 

'Blush Noisette'

Noisette

Noisetteroser er klatreroser. De vokser kraftigt og har en kontinuerlig blomstring til henad efteråret. Da denne gruppe roser ikke er særlig hårdføre bør de placeres beskyttes, samt kræver god vinterdække. Trives i halvskygge.

'Stanwell Perpetual'

Pimpinellifolia

Er en gruppe buskroser som har en god hårdførhed. Nogle sorter bliver 1-2 m. og får et dekorativt bregneligende løv. Nogle får tætfyldte blomster, som har let til stærk duft. Blomstring i maj-juni. Remonterer ikke, pånær sorten 'Stanwell Perpetual'. Lette at dyrke.

 

'Comte de Chambord'

Portland roser

Rosenbusk der bliver 1-1,5 m, får få torne. Har store fyldte blomster med en stærk duft. Denne gruppe af roser er remonterende. De er forholdsvis hårdføre. Velegnet til afskæring.

Foto kommer

Remontant roser

Disse roser er en gruppe rosenbuske der alle er remonterende. De har en kraftig vækst og bliver 1-1,5 m. Har fyldte blomster. Grundet den store blomstring over sæsonen kræver roserne i denne gruppe pasning og gode vækstbetingelser. 

 

Foto kommer

Rubiginosa

Denne gruppe kaldes også for æbleroser. Roserne er kræftige buske med tæt vækst. Bliver omkring 2-4 m. Mange sorter i denne gruppe er sommerblomstrende og danner hyben. Let at dyrke.

'Korde Rose Robusta'

Rugosa roser

Kraftig buskrose, der bliver 1-2 m. Mange sorter i denne gruppe er remonterende og hårdføre roser. 

Besøg planteskolen

Dette er blot et lille udpluk af vore roser.  Kom og gå på opdagelse i vores store ”samling” af gamle roser ordnet i system efter Valdemar Petersens kendte rosenkatalog fra Løve.

 
 

Gødning

Hvordan gødes roser?

Roser skal jævnligt have gødning. Man kan gøre brug af en organisk rosengødning (som langsomt frigives planten). Ellers kan NPK kunstgødning benyttes, der fordeles ud under omkring planten eller vandes som flydende gødning - Følg dosering på det gødningsprodukt du køber. Gødningen skal ikke ramme bladene, da det kan give skader. 

 

Jord

Hvilken jord skal roserne have?

Vi anbefaler at du planter dine roser i 1/3 rosenjord og 2/3 alm. havejord. 

 

 

 

 

 
 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld

@aldershvile_planteskole