KRYDDERURTER

En verden af smag

Fra marts til oktober finder du på planteskolen de dejligste krydderurter til sommerens mange smagsoplevelser. 

 

Krydderurtehaven giver en sanseoplevelse til din have med smage og dufte til alt fra te, grill og meget mere. 

 

 

 

Krydderurter - hvor og hvordan?

Krydderurter i haven: I bede og højbede kan du plante diverse krydderurter. Sarte urter skal udskifte pr. sæson og resten kan du evt. dække med gran til overvintring. Vær opmærksom på at nogle krydderurter breder sig mere end andre eksempelvis mynte.

 

Krydderurter på altanen: Afhængig af hvor meget lys der er på din altan kan du plante en masse krydderurter. I skyggefulde kroge kan du bl.a plante citronmelisse og mynte. 

 

Krydderurter i krukker: Med en krukkehave kan du fra sæson til sæson skifte udtryk i din krukkehave. Brug frostsikre krukker. Brug alt fra thimian, rosmarin, salvie. Mange urter kan bruges i krukker. Og en krukke vil sørge for at mynten ikke stikker af i hele haven. 

 

Overvintring: Mange krydderurten kan faktisk overleve den danske vinter med dække af grangrene eller ligende. Kan også opbevaret i et uopvarmet drivhus. Mere sarte krydderurter kan være sværere at overvintre. 

 

Basilikum

 

Der findes forskellige sorter af basillikum, der har forskellige bladtyper, farver og smag: Prøv blandt andet Thai basilikum, Sød basilikum, Magic Mountain. 

Trives bedst i lys og varme. De fleste sorter fåler ikke lave nattetemperature, over 10 grader om natten. Og skal gerne beskyttes mod hård regn. 

Brøndkarse

 

Karse og sennepsaroma som kan bruges til alt fra supper, salater og dressinger. Men ikke så egnet til tørring og frysning.

Planten trives i fugtige forhold og vandes jævnt. 

 

​​​​Foto kommer

Citrongræs

 

Giver en fyldig citronsmag, og bruges særligt i de asiatiske køkken. Citrongræssen blade bankes inden brug for at frigive aroma. Den er grov og bruges som smagsgiver, men er ikke så behagelig at tygge på.

Kan give stort udbytte i drivhus. Men trives også over sommeren i krukken udendørs. Skal overvintres indendørs.

Foto kommer

Citronmelisse

 

Giver et stor velduftende og velsmagende udbytte. Kan bruges til alt fra læskedrikke, salater og desserter, og i madlavning f.eks. asiatisk. Planten placeres solrigt. Er vinterhårdfør. For at undgå stor spredning af planten, plantes den i højbede eller krukker. 

 

Citronverbena

 

Også kaldet citronjernurt. God til te og læskende drikke. Bruges også i marinader, salater og desserter. Planten er kuldeskær og trives bedst i haven fra juni-august (ikke underr 10 grader nattetemperatur), med forlængelse i drivhusforhold. Kan overvintre lyst i drivhus el. indendørs.

 

 

Dild

 

God til kartofler, dressinger, salater. Skal have godt med vand og næring for at give et godt udbytte. Bladdild kan sås fra april og løbende over sommeren. Kan sås på friland. 

 

Estregon

 

Der findes forskellige sorter af estragon. Mange vælger den fransk estregon grundet dens stærke anis-aroma, som den er kendt for i bearnaise. Russisk estragon har er mere mild anis-aroma. Flerårig plante (Fransk estregon skal vinteropbevares i drivhus eller i en kølig vindueskarm). Planten placeres solrigt, og nyder en sandblandet jord. 

 

Foto kommer

Isop

 

Med smag og undertoner af peber, rosmarin og citrus. Kraftig smag. og Bruges i madlavning som krydderi i slutningen, så den ved høje temperaturer ikke mister smag. Placeres solrigt. Plantes i veldrænet og sandet jord, og tåler ikke våd jord i længere perioder. 

 

Kamille

 

På billedet ses romersk kamille. Flerårig. Kraftig duft og kan benyttes i krukker. Blomsterblade kan benyttes til læskedrikke. 

Den vellugtende kamille er kun enårig. Begge kamillearter benyttes på samme måde. 

 

Karryplante

 

Vinterhårdfør. Trives i sandblandet jord, og er god i krukker og i altankasser. Benyttes på samme måde som laurbærblade i varm mad, men hakkes ikke, men tages ud før maden spises. Kan ikke erstatte karrysmagen, men giver et snert at karry. Får smukke gule blomster, der ikke spises. 

 

 

Karse

 

På billedet ses blomsterkarse (Tallerkensmækker, sommerblomst), med dens spiselige blomster.
Herudover findes forskellige sorter af karse, der bruges forskelligt:

Havekarse pebred smag, minder om sennep og peberrod.

Strandkarse findes vildvoksende, og kendt som nordens Wasabi.
Vinterkarse med gulgrønne blomster.

Korriander

 

Bladkoriander er kendt i særligt asiatisk mad. Parfumeret og dominerende smag.  Koriander er enårig. Planten placeres solrigt. Ved blomstring giver den ikke mange flere blade man kan høste. 

Prøv også Vietnamesisk koriander, der har smag af korriander med snert af citrus. God i wokretter. 

 

Kvan

 

to- til flerårig. Men vil visne hen efter blomstring på 3. år. Stænglerne kan sukkersyltes. Og stænglerne kan bruges med fx. kogte rabarber for at mindste behovet for sukker. Har en parfumeret og sødlig smag, og bruges i begrænsede mængder. Placeres i fuld sol til halvskygge, holdes fugtig. 

 

 

Laubær

 

Bruges bl.a til syltning, gryderetter og supper. Bladene kan benyttes friske og tørre.Flerårig. Stedsegrøn. Placeres i fuld sol til halvskygge. Ikke vinterhårdfør, men kan overleve milde vintre, sættes beskyttet. God til krukker. Kan også vinteropbevares ved 10-16 grader.

Må ikke forveksles med laubærdafne, laubærkirsebær som er giftige. 

 

Lavendel

 

Kan benyttes til alt fra sæbe, badesalt, te, lavendelsukker, lavendelsirup. Markant smag, vær derfor varsom. 

Den ægte lavendel er vinterhårdfør, mens ikke alle andre typer er det. Placeres i fuld sol i sandet jord. Klippes hårdt ned i start maj. 

 

Mynte

 

Flerårig og vinterhårdfør. Breder sig hastigt og kan begrænses i krukker. Mange varianter prøv blandt andet marrokansk mynte, som er kendt fra Morito. Bruges til læskedrikke, te, dessert, mad. Placeres solrigt og i veldrænet jord. Visner ned og klippes ned i foråret. Prøv sjove krydsninger: Banan-, appelsin-, chokolade-, grapefrugtmynte (ikke alle hårdføre)

 

Oregano - og Merian

 

Frisk merian er mildere i smagen end oregano. Merian skal ikke tilberedes for meget da den mister smagen, mens oregano blot bruges i hele madlavningen. Særligt god til pizza og og pasta. Merian, enårig, giver et smukt lavt dække. Oregano er flerårig. Placeres solrigt. Får smukke lilla-hvide-nuance blomster, som næring for bl.a bier. 

 

Persille

 

Toårig, men bør plantes nye hvert år. Flere slags persille: bredbladet- og kruspersille. Bladene benyttes i madlavning til alt fra persillesovs til pesto. Placeres i halvskygge. 

 

Purløg

 

Vinterhårdfør. Får hvide eller lilla blomster. Væksten benyttes til at krydre mad, samt pesto. Blomsterne kan også benyttes. Holdes fugtig. 

Ramsløg

 

Bruges bl.a til pesto, til kartofler og til grillmad. Får hvid blomstervækst. Findes vildt i naturen, særligt i skovområder, men kan også dyrkes i haven. Planten er vinterhårdfør.

Må ikke forveksles i den vilde natur med den giftige liljekonvaller - du kan kende ramsløg med dens kraftige lugt af løg. 

 

Rosmarin

 

Særligt god til ovn-og grillretter. Dens smukke små blålilla blomster kan benyttes til salater og desserter, samt rosmarin(blomster)sukker. Samt i olier, som står og tager smag. Dyrkes nemt i krukker og placeres solrigt, og er smuk langt ud på sommeren og efteråret med dens middelhavsudseende. Kan med fordel sættes til vinteropbevaring ved 5-10 grader eller vinterdækkes udendørs. 

Salvie

 

Skøn parfumeret duft og smag. Flerårig, men kan være frostfølsom, men den almindelige salvie kan godt overvintre udendørs. God i krukker. Placeres solrigt. Trives i sandet jord. Skæres tilbage i foråret, så den vokser sig tæt. 

Prøv også at lave de lækreste salviechips.

Husk at ikke alle prydsalvie kan spises.

 

Syre

 

På billedet ses surkløver, som ikke direkte er en syre men bruges ligedan, særligt som pynt i salater og desserter. Havesyre og fransk syre med syrlig smag. Bruges oftes i salat. 

Havesyre og fransk syre er vinterhårdfør. Placeres solrigt eller halvskygge. Kan sprede sig, og kan med fordel plantes i krukke, men vil gerne have mere plads. 

Timian

 

Hårdfør plante der kan klare mere barske forhold og god i stenbed. Bruges særligt i ovn- og grillretter. Forskellige sorter fx citrontimian. Havens insekter og bier er glad for planten. Vinterhårdfør, men kan med fordel dækkes med gran.

 

 

 

 

Hvis du ønsker at læse mere om krydderurter anbefaler vi bøgerne:

 

KRYDDERURTER - Bogen for urteelskere af Lene Tvedegaard.

 

384 sider, rigt illustreret med over 500 fotos af mere end 300 arter og sorter. Beskrivelser af alle krydderurter, som i dag fås på det danske marked - også nogle helt nye. Den giver gode råd til dyrkningen, fortæller hvilke stoffer, urterne indeholder, hvilke dokumenterede virkninger de har og hvad der giver dem deres aroma.

 

Købes her

 

HAVENS KRYDDERURTER - af Lene Tvedegaard og Gunvor Maria Juul

 

Krydderurter er skønne og uundværlige smagsgivere i vores mad, og de kan løfte selv simple retter op til nye højder. Lene Tvedegaard og Gunvor Maria Juul har i denne lille håndbog samlet viden om havens krydderurter. På 96 sider er 40 urter beskrevet i forhold til egenskaber, dyrkning, opskrifter og anvendelse.

 

 

Købes her

 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld

@aldershvile_planteskole