Vi har Danmarks største sortiment i roser

Vi elsker alle slags roser og sætter en ære i at kunne tilbyde den bedste rådgivning!

Mere end 800 forskellige sorter i vores rosenafdeling

På Aldershvile Planteskole er vi vilde med roser! Vi synes roser bidrager med et særligt udtryk, uanset hvor de står. Om det er i havens bed, i krukker, på plankeværk eller som store solitære buske. Mange roser tiltrækker sig let al opmærksomheden, særligt når de er i blomst. Klatrende roser skaber et farverigt spil og nogle sorter dufter også. Lavere roser i krukker, bed eller som busk kan give haven et særligt karakterisktisk udtryk, som kan følges gennem hele sæsonen, hvor rosernes blomstring og udvikling hele tiden ændrer sig. Vidste du fx at roser dufter anderledes, når det lige har regnet eller at flere af dem dufter ekstra kraftigt i varmen?  Kom forbi planteskolen og hør mere. 

Rosennyheder

Vi har altid de seneste rosennyheder. De første der skal nævnes er Genforeningsrosen og den nye rose Hella Joof . Også Koko Loco, mælkechokoladerosen med store blomster og mild duft, er på hylden igen, sammen med Jim the Viking, tilegnet Jim Lyngvild. Poulsen-roser har lanceret Minna (fruen fra Grundfos), der også hedder Odelia Renaissance (rødorange, fyldt med stærk duft) og Anna Ancher Renaissance (gammelrosa med fin duft), som begge er på markedet for første gang. Renaissanceroserne er buskagtige roser, 100-150 cm høje med fyldte blomster og middel-kraftig duft - og er det danske svar på roser fra det engelske firma Austin-roser.    

Vi introducerer også nogle af de nyeste roser fra rosenforædlerne Tantau (Tyskland), Meilland (Frankrig) og Noack, som er kendt for at frembringe meget sunde, sygdomsresistente roser, såsom Westzeit, (orange sund buketrose), Westpoint (rød sund buketrose), Charisma (magentarød fyldt storblomstret rose med duft) og Sommergold (en ny frodig, gul, fyldt velduftende klatrerose).

'Hella Joof' blev døbt i juni 2021 på Aldershvile Planteskole til ære for Hella Joof, som selv har valgt og døbt den nye smukke rose. Hella Joof er kendt i offentligheden af de fleste som skuespiller, sanger, forfatter, filminstruktør og –producer, debattør og meget mere. Den danske rosenforædler, Rosa Eskelund, har frembragt denne rose.

'Genforeningsrosen' er lanceret i et samarbejde mellem Grænseforeningen og Roses Forever i anledning af 100-året for Genforeningen i 1920.

'Elin' blev døbt i juni 2019 på Aldershvile Planteskole til ære for skuespillerinden Elin Reimer. Elin Reimer har selv haft en finger med i spillet om udvælgelsen af rosen, der nu bærer hendes navn. Mange kender og elsker Elin Reimer for hendes optræden som Laura i Matador. Rosen blev døbt på Aldershvile Planteskole, et sted Elin Reimer selv har tilbragt mange timer og forsynet sig med mange forskellige planter til sin dejlige ”jungle” i Virum. Den danske rosenforædler, Rosa Eskelund, har frembragt denne rose.

Hvilken rose skal jeg vælge?

Ud over at tænke i farven på din rose, anbefaler vi, at du både overvejer placering, duft og højde. Selvom det for mange er farven, der afgør det hele, så er der nogle roser, der egner sig bedre til sol end til skygge, til læ eller strid blæst eller til afskærmning af en lille krog. Måske skal rosen passe til andre typer blomster. For nogle betyder det meget at sidde i en krog af haven og virkelig kunne dufte sine roser, for andre er duften af blomster en gene. Og højden er selvfølgelig vigtig. Er det en rose der skal kunne klatre flere meter, eller skal det være en rose der ikke bliver for høj? Uanset hvad kan det være en fordel at købe sin rose der, hvor man finder et godt, stort udvalg - og eksperterne der ved alt om dem. Det gør det lettere at finde den helt rigtige.  

Nedenfor kan du læse mere om de forskellige rosensorter. Vi har sorteret dem i et system efter Valdemar Petersens kendte rosenkatalog fra Løve. 

God fornøjelse!

Klatreroser/slyngroser

Slyngroser er ikke en botanisk klassifikation, men en samling af høje eller lange roser, der kan blive 1,5 m til over 10 m. De stammer hovedsagelig fra Multiflora og Wichuraianahybrider, men også Rubiginosa, Sempervirens, Foetida m.fl har gener i denne gruppe.

Nogle er velegnet til espalier, andre til pergola, mens andre kan anvendes til at dække mindre pæne bygninger, hønsehus, garage, eller lignende. Der er nogle sorter, som egner sig fortrinligt til at slynge sig op i træer, og andre igen kan bruges til at vælte over hegn og mure. Der findes også sorter, der på grund af bløde bøjelige grene egner sig til bunddækkeroser.

Nogle af sorterne er engangsblomstrende, men giver da, i den tid de udfolder sig, et fantastisk syn. Ofte kommer disse roser med flotte hyben senere på året.

Beskæring af slyngroser skal indrettes alt efter om det er engangsblomstrende eller remonterende sorter. Fælles for alle slyngroser er dog, at det er en god ide at, afkorte nogle få kraftige skud til 20-30 cm. for at undgå, at roserne bliver bare i bunden. Når man beskærer de engangsblomstrende slyngroser, bør det begrænses til en studsning for at holde dem harmoniske i væksten, samt til udtynding af gammelt træ og døde grene. De remonterende roser kan derimod drage nytte af en tilbageskæring af sideskuddene til 2-3 øjne på de udvalgte hovedgrene for at fremme større blomster. Næsten alle farver findes i gruppen og mange har rigelig duft, endog det man kalder luftbåren, hvor duften kan fylde hele haverummet.

Husk også, at for denne gruppe gælder det gamle ordsprog: "Uden mad og drikke duer helten ikke". Gødningen skal tidligt ud, sidst i marts til først april, og de remonterende roser skal have flere gange. Vinterdækning er påkrævet for visse sorter.
Her ses rosa Cinderella.

David Austin roser

De engelske roser er forædlet af David Austin Roses i England, efter en genial ide om at forene de gode egenskaber fra gammeldags roser med de moderne rosers mulighed for at være i blomst fra juni til frosten. Generne fra de gammeldags roser gør denne gruppe meget hårdfør og erfaringen har vist, at de klarer vinteren betydeligt bedre end de fleste moderne roser. Næsten alle engelske roser har desuden arvet den vidunderlige duft fra de gammeldags roser.
David Austin roser trives bedst i fuld sol og kræver mere gødning end gammeldags roser. Første gødskning foretages i slutningen af marts til begyndelsen af april, eller umiddelbart efter plantning.
Ved nyplantning er det vigtigt kun at gøde oven på jorden og ikke nede i plantehullet, da rosens rødder i så fald vil blive svedet. Den næste gødskning bør foretages, når rosenblomsterne er i knop, og tredje gang efter den første afblomstring.
David Austin anbefaler ved forårsbeskæring at afkorte grenene med en tredjedel. Højden varierer fra 0,6 m til over 3 m i de sorter, der kan bruges som slyngroser. Efter en hård vinter bør man skære til frisk ved. Selvom de engelske roser er forholdsvis hårdføre tilrådes det at vinterdække.
Her ses rosa Charles Austin.

Bunddække roser

I de seneste år er behovet og produktionen af roser, der egner sig til at dække jorden, steget meget. Egentlig hører disse roser botanisk sammen med polyantha-floribunda gruppen, og de kræver også den samme pasning.

Mange roser i denne gruppe har så mange blomster, at det er uoverkommeligt at klippe afblomstrede klaser af, men sidder der skæmmende blomsterblade tilbage, kan man bruge en stiv kost til at børste dem af.

Beskæring kan foregå med hæksaks om foråret. Blandt en af de bedste bunddækkeroser tæller sorten 'White Cover' (Poulsen Roser 1991). Det er en fantastisk dansk rose, der har gået sin sejrsgang over hele verdenen. Selvfølgelig skal også denne rose beskæres om foråret på samme måde som hos polyantha gruppen, og husk "Uden mad og drikke duer helten ikke"! Derfor er vanding og gødning vigtigt.

I gruppen findes også nogle enkelte, som bare blomstrer på 2-årigt ved, og der må man ikke skære tilbage om foråret. I så fald ville man kun få nyvækst uden blomster. Her begrænser beskæringen sig til at holde roserne på plads samt udtyndning af gammelt ved. 
Her ses rosa White Cover.

Alba roser

Buskrose med hvide eller rosa blomster. Grå-blåt løv. Blomstrer om sommeren med mellemstærk til stærk duft. Alba roserne er sunde og hårdføre. Vokser godt på mager til mellemgod jord. Klarer ’lys’ skygge til halvskygge godt. Kræver kun lidt pleje. Højden på de flerstammede buske varierer fra 1,2 til over 3 meter. Beskæringen begrænser sig til fjernelse af gamle udtjente grene, samt holde busken i harmonisk vækst.
Her ses rosa Madame Plantier.

Renaissance roser

Renaissance roserne er en krydsning mellem historiske og moderne roser. Rosens blomster er dobbelt, også kaldet en fyldt rose. Roserne har ofte duft. Renaissance roserne er sunde og robuste roser, og har god hårdførhed. Blomstrer hele sæsonen. Kræver kun let beskæring i foråret.
Her ses rosa Sophia Renaissance.

Miniature roser

Miniature roserne er velegnet til en krukke, gravsted eller et lille bed. Det er roser som blomstrer hele sommeren. De er opstået ved krydsning mellem tidligere dyrkede sorter med tendens til svag vækst. Rodnettet er ikke særlig kraftigt udviklet, hvorfor de kan have svært ved at klare sig på en kompakt lerjord med stort vandindhold. Stænglerne er tynde og spinkle, men dog så stive, at de let kan bære de tætte, oprette blomsterklaser. Blomsterne er små, oftest fyldte, tofarvede og uden duft.
Her ses rosa White Babyflor.

Storblomstrende roser

Storblomstrende roser er kendetegnet ved sine velformede blomsterknopper og store udsprungne blomster. Der er en stor variation i farver og højde blandt de storblomstrende roser. Rosen er velegnet i et beskyttet havemiljø, og er særdeles god til afskæring. 
Denne form på blomster blev højeste mode og indbegrebet af en rigtig rose i det 20. århundrede. I denne gruppe finder vi nogle af de største salgssucceser med 'Peace', 'Super Star', og i vore dage 'Ingrid Bergman'.
 Storblomstrede rosers knopper er ofte aflange, blomsterne fyldte med et højere centrum under udspring.
Det er roser, der egner sig til bede, eventuelt blandede, men også i rene grupper. Heraf er mange gode til afskæring. Hele spektret i farver findes. Mange har dejlig duft, men hovedvægten er på den enkelte blomst, som ofte sidder ene eller få sammen på hver sin stilk.
Storblomstrede roser skal beskæres hvert forår til 20-30 cm. Gødningen skal foretages tidligt, marts-april, og gentages når de står i knop og efter første afblomstring. 
Vandingen skal ske efter behov, men husk, at oversprøjtning af roser i en lang periode giver mulighed for, at de allesteds nærværende svampesporer kan spire og starte et angreb. Hvis man er nødt til at vande med sprinkler, gør det da om natten. Hvis roserne er våde mere end 36 timer spirer svampesporerne, hvis ikke planterne er modstandsdygtige eller beskyttet med et svampemiddel. Derfor er sivevanding på jorden langt at foretrække.
Her ses rosa Gavnø.

Buketroser

Poly betyder på græsk mange og antha betyder blomst, og deraf har denne type roser fået sit navn. Polyantharoser, buketroser, er en krydsning mellem Rosa multiflora og Rosa chinensis. Senere, da man krydsede med thehybrider opstod en ny gruppe, der kaldes Floribunda. Traditionelt har man i planteskolekataloger indpasset Floribunda under Polyantha. I denne gruppe har vi lave roser, der blomstrer i klaser, dog uden at være typisk bunddækkerose.

Det er roser, der er kendt for deres villighed til at blomstre næsten uafbrudt, og i denne gruppe vil man kunne se hele farvespektret repræsenteret. Her i blandt finder man også sorten 'Blue Bajou', som er den mest blå rose som vi har.

Polyantharoser skal beskæres hvert forår, og gødes senest først i april, og igen når roserne står i knop. Til de flittige sorter anbefales, at man gøder en tredje gang, gerne en gang efter første afblomstring.

Fjernelse af afblomstrede klaser giver bedre remontering. I tørkeperioder klarer roserne sig bedre end andre blomsterbede, men det er vigtigt at vande ved behov. Husk roser kan ikke lide at blive oversprøjtet for længe, og derfor anbefaler vi gerne vanding fra siveslange.

Beskæring er særlig vigtig for denne gruppe, og den foretages normalt i begyndelsen af april. Desværre ser man ser alt for ofte ubeskårne bede med skæmmende døde grenpartier. Det er til gengæld ikke så vigtigt, hvordan man beskærer sine klaseroser, når bare højden er omkring 15-20 cm og evt. tilbagefrossent ved fjernes.
Her ses rosa Hansestadt Rostock.

Bifera

Biferarosen kendetegnes ved at det er en damascenerrose som blomstrer to gange på en sæson. Rosen er en buskrose der bliver 1-1,5 m. og har store fyldte blomsterhoveder med stærk duft. Let at dyrke og har god hårdførhed.

Bourbon

Stor gruppe roser med mange variationer, og derved også variation i brug, hvoraf nogle er gode i bede, mens andre er gode i krukker. 1-2 m. høje og kraftigtvoksende buskroser. Rosen blomstrer i klaser og blomsterhovederne har middel til stærk duft. Mange af sorterne er remonterende. God hårdførhed.
Her ses rosa Souvenir De St. Annes.

Centifolia

Også kaldet Hundredebladsroser. Rosen er en buskrose med svag, åben vækst på 1-1,5 m. Blomsterne bliver mellemstore til store med svag duft. Rosen er sommerblomstrende. Letdyrkelig rose som trives bedst solrigt.
Her ses rosa Fantin-Latour.

Centifolia Muscosa

Minder meget om centifoliaroserne, men har mosligende udvækst på bægerbladene. Let at dyrke og kræver kun lidt pleje.
Her ses rosa Général Kléber.

Chinensis

Også kaldet Kinaroser, som er buskroser der bliver ca. 50-80 cm. Roserne har en åben vækst med lang blomstringstid. Kræver en solrig placering og vinterdække. Kan benyttes som afskårne.
Her ses rosa Little White Pet.

Moschata

Er en buskrose som er blomsterrig og mange sorter er også duftrige. Små blomster, men en kontinuerlig blomstring. Placeres solrigt og bør vinterdækkes. 
Her ses rosa Bukavu.

Multiflora

Er småblomstrende klatreroser, heraf betyder 'Multiflora' 'mange blomster', som er gode til opbinding. Mange af sorterne er sommerblomstrende. Har en overdådig blomstring. Dog blomstrer de kun i en enkelt periode. Roserne får hyben.

Noisette

Noisetteroser er klatreroser. De vokser kraftigt og har en kontinuerlig blomstring til henad efteråret. Da denne gruppe roser ikke er særlig hårdføre bør de placeres beskyttet, samt kræver god vinterdække. Trives i halvskygge.
Her ses rosa Blush Noisette.

Pimpinellifolia

Er en gruppe buskroser som har en god hårdførhed. Nogle sorter bliver 1-2 m. og får et dekorativt bregneligende løv. Nogle får tætfyldte blomster, som har let til stærk duft. Blomstring i maj-juni. Remonterer ikke, pånær sorten 'Stanwell Perpetual'. Lette at dyrke.
Her ses rosa Lockinvar

Portland roser

Rosenbusk der bliver 1-1,5 m, får få torne. Har store fyldte blomster med en stærk duft. Denne gruppe af roser er remonterende. De er forholdsvis hårdføre. Velegnet til afskæring.
Her ses rosa Jacques Cartier.

Remontant roser

Disse roser er en gruppe rosenbuske der alle er remonterende. De har en kraftig vækst og bliver 1-1,5 m. Har fyldte blomster. Grundet den store blomstring over sæsonen kræver roserne i denne gruppe pasning og gode vækstbetingelser.

Rubiginosa

Denne gruppe kaldes også for æbleroser. Roserne er kraftige buske med tæt vækst. Bliver omkring 2-4 m. Mange sorter i denne gruppe er sommerblomstrende og danner hyben. Let at dyrke.
Her ses rosa Magnifica.

Rugosa roser

Kraftig buskrose, der bliver 1-2 m. Mange sorter i denne gruppe er remonterende og hårdføre roser.
Her ses rosa Rugelda-

Botaniske roser

Botaniske arter

Hulthemia

Hulthemia
Her ses Magnifica.