Gladiolus, sværdlilje

Værd at vide om gladiolus

Gladiolus er en stor slægt, der vokser naturligt i Afrika, Europa og Asien.  De fleste og bedst kendte kommer fra Sydafrika. Det er prangende blomster i stærke farver, som oftest ses i efterårets buketter.

Læggedybde og jord

 I Danmark dyrkes de på friland. Man lægger gladiolusknoldene i en god, porøs og næringsrig jord. De plantes i en lun placering i haven i maj måned. Lægges 20-30 cm nede. 

Overvintring

Den lune placering kan være central ift. overvintring. Jo bedre og lunere placering, jo større chance har dine knolde for at overvintre i haven. Hvis du vil være helt sikker på at have dem i flere år skal de graves op i september-oktober, sættes i en spand eller kasse indtil toppen tørrer ud. Derefter klippes den tørre top af og knoldene opbevares i en kasse med sand eller papirsposer vinteren over i kælderen til næste forår. 


Se alle vores gladiolus her

Forskellige gladiolus

Alt afhængig af vejret har dine gladiolusknolde en udviklingstid fra lægning til blomstring på 80-100 dage. De anses også for at være rådyr- og hjorteresistente. 
Der findes mange grupper af gladiolus: storblomstrende, sommerfugleblomstrende, samt nanus eller colvillii-hybrider som er lavere. Derudover findes der en art, Gladiolus byzanthinus, som vokser vildt i Sydeuropa og Nordafrika. Denne findes ofte i vores efterårssortiment af forårsblomstrende blomsterløg.