Dahlia, Georginer

Værd at vide om dahlia

Dahlia er en stor plantegruppe, der stammer fra Mexico. Dahlia kan inddeles i flere forskellige undergrupper. Oftest karakteriseret ud fra karakteristika som blomsterform, blomsterstørrelse og højde. Mere om dette i de følgende afsnit, men først præsenterer vi lidt generel pasningsvejledning for dahlia.

Hvornår lægges knoldene?

Dahliaknoldene plantes i foråret, når jorden er 8-10 grader varm. Vær sikker på at risikoen for nattefrost er overstået. Dette kan f.eks. være efter 1. maj. Selvfølgelig afhængig af vejret. Plant senest dine dahlia frem til Sankt Hans, hvor de stadig kan nå at vokse 1 meter og producerer blomster til buketter i august-september-oktober måned.

Jorden du planter dine Dahlia i skal være en god, næringsrig havejord. Læg knoldene i 10-20 cm dybde. Du kan plante dine dahlia både i krukker og i bede.

Pasning og gødning

Ved plantning tilføjer du 30-40 g. gødning f.eks. 'Havens gødning Nr. 1'. Herefter tilføjer du 10-20g pr. m2 2-3 gange med en måneds mellemrum. Dette giver et flot planteresultat. 

Snegle...

Dahlia er meget smukke. Men vi er ikke de eneste som er vilde med Dahlia. Det er sneglene også. Snegle kan holdes væk med feramol, sneglefælder eller kobberbånd. 

Blomstring

Dahlia blomstrer typisk fra juli til frosten melder sin ankomst.

Grav op og gem

Inden den første frost i efteråret graver du dine dahliaknolde op. Knoldene overvintres frostfri og tørt. 


Se alle vores dahlia her

Dinnerplate, gigant- og storblomstrende dahlia


Denne gruppe består af de dahlia som har blomsterhoveder på 25 cm eller større, mens de storblomstrende dahlia har blomsterhoveder på 20-25 cm.

Denne gruppe er velegnet til buketter og jo flere blomster du plukker, jo flere blomster kommer der. De blomstrer fra juli måned og kan på gode år, med mildt og tørt vejr, blomstrer ind i oktober.

Denne gruppe dahlia vokser hurtigt op og hvis du nipper topskuddene af ved 15-20 cm og igen ved 35-40 cm vil du få en mere busket dahlia. Disse dahlia får typisk en højde på 80-120 cm.

Mellemstore og småblomstrende dekorative dahlia

Denne gruppe består af alle de klassiske, fyldte georginer/dahlia som har mellemstore, 15-19 cm, og små, under 15 cm, blomsterhoveder.

Denne gruppe egner sig til buketter, hvor det her også gælder at jo flere du plukker, jo flere blomster kommer der på dine dahliaplanter.

Disse dahlia blomstrer fra juli måned, og kan på gode, år uden tidlig frost og med tørt efterår, blomstrer ind i oktober.

Planterne vokser hurtigt, og hvis du nipper topskuddene af ved 15-20 cm og igen ved 35-40 cm vil du få en mere busket plante.

Disse dahlia vil få en højde på 80-120 cm.

Ball- og Pompon dahlia

Denne gruppe består af dahlia som alle har kugleformede blomsterhoveder, heraf kommer 'Ball' og 'Pompon'. 

Ball-typerne har en blomsterstørrelse på 7-12 cm og pompon-typerne har en blomsterstørrelse på 4-5 cm. Disse dahlia har en plantehøjde på 80-120 cm, hvilket afhænger af den enkelte sort. 

Disse egner sig godt til buketter i farvestrålende farver. Igen gælder det her også at jo flere blomster du plukker, jo flere blomster kommer der. 

For at få en mere busket plante nipper du topskuddene ved 15-20 cm og igen ved 35-40 cm. Dette giver en mere busket plante med flere blomster.

Lave dahlia (til krukker mm.)

Denne gruppe af dahlia består af de dahlia, som har en højde på 30-70 cm. Alle disse dahlia er gode til krukker, kummer, beplantning i forgrunden af bede.

Blomsterne varierer fra dekorative til kaktusblomsterende og til enkeltblomstrende, topmix. Størrelsen på blomsterne er 6-20 cm. Dog kan der være sorter med større hoved på 25 cm, herunder Dinnerplate hybrider som er lave.

Hvis du nipper topskuddene af planten 1-2 gange i den tidlige vækstperiode får du en plante med en mere busket vækst.

Bi, Insekt- & Sommerfuglevenlige dahlia 

Denne gruppe af dahlia har det til fælles, at de har enkle blomster, der tilbyder pollen og nektar til bier, sommerfugle og andre insekter. I denne gruppe finder du både anemoneblomstrende, halskravedahlia, collarette dahlia, pæonblomstrende, Honka, orideblomstrende, mignong og den 'vilde' kejserdahlia kaldet Dahlia imperialis. 

Du kan med sådanne insektvenlige dahlia muliggøre en forøgelse af insektlivet i haven.