FRUGTTRÆER OG BUSKE

ANBEFALING RABARBER

Rabarberne (Rheum rhabarbarum) stammer oprindeligt fra det østlige middelhavsområde og Lilleasien. Oprindeligt brugt som lægemiddel. De kom til Danmark i 1835, og har siden da været en populær sommerspise. Den bruges både traditionelt i rødgrød og som en sød kompot. De bruges også i det moderne køkken i chutney, dessert og saft.

 

Der findes mange forskellige rabarbersorter: nogle er tidlige, andre er sene. Nogle er små og har fine stilke. Andre høje, nogle lave. Nogle er røde, andre næsten farveløse. Der er lidt for enhver smag. Du skal gerne vide, hvad du vil bruge dine rabarber til, for at vælge den rette sort. Skal de kunne drives, så skal man vælge de tidlige sorter. Skal de kunne fryses, så skal du kigge efter de sene sorter.

 

Vores gode råd

  1. Hvis de går i blomst, så skær den af så tidligt som muligt. Blomstringen vil tage ca. 25-30% af

    udbyttet det næste år.

  2. Undgå høst den første sommer efter plantning, moderat høst 2. år og på 3. år kan der høstes i

    fuldt omfang.

  3. Vores bedste råd er at tage ned til din lokale eller ynglings planteskole. Der kan du få en snak

    med en gartner, som kan rådgive og vejlede, så du får opfyldt dine ønsker til dit rabarberbed.

Tre sorter vi anbefaler

 

Kilder: aldershvile-planteskole.dk, karnamaj.dk og havenyt.dk 

 

ANBEFALING JORDBÆR

Havejordbær (Fragaria x ananassa) har været dyrket i Europa siden slutningen af det 19. århundrede. De trives bedst i halvskygge og i skovlignede forhold. Men for at få det bedste udbytte placeres planten i sol, og vandes jævnligt så jorden har en fugtig overflade.

Hvilket jordbær skal jeg så vælge?

Valget af jordbær er en smagssag, men man skal tænke på sortens høst og udbytte når man vælger sort. Sorter som ‘Polka’ og ‘Korona’ er velsmagende og højtydende sorter.

Modning og høst

Fra midt juni til omkring 1. august. Derudover kan man også købe remonterende sorter, hvor hovedafgrøden høstes omkring sidst juli hen til oktober.

 

Økologi

Hvis man skal give sig i kast med økologiske jordbær, som er mere arbejdskrævende, så skal man vælge sorter, der ikke har for kraftig vækst, og samtidig er robuste når det gælder skadedyr og sygdomme. Udbyttet ved økologisk produktion er gennemsnitlig 30-40% lavere.

 

TRE SORTER VI ANBEFALER

 

 

 

 

 

Kilder: aldershvile-planteskole.dk, http://web.agrsci.dk/djfpublikation/djfpdf/

gvha177.pdf og havenyt.dk

INSPIRATION: Helt så munden løber i vand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld

@aldershvile_planteskole