FRUGTTRÆER OG BUSKE

At have en frugthave

Den spiselige have har virkelig vundet frem de senere år - men at haven har spiselige elementer er ikke nyt. Vi kender det fra førtidens, og særligt, royale køkkenhaver, som huser alt hvad hjertet begærer. 

Vi kender også de fine æblelunde, der findes rundt om i Danmark. Og vi har oftest et æble, der er vores yndlingsæble - et æble, der har minder tilbage fra mormors have. 

Men frygt ej, det er ikke svært at genskabe sådanne frugtminder for dig selv og dine børn, selvom du måske har en lille have. 

 

Der er mange muligheder: (Espalier?, søjletræer?, frugt buske, dværgtræer)... krukker mm.?

 

Drivhus: hvis du har et drivhus, eller en lun krog i haven, kan du forsøge dig med sydens frugter: figner, ferskner, nektariner.

 

 

En blomstrende frugthave

Mange af frugthavens træer og buske har en blomstervækst i foråret, hvor særligt prunus (stenfrugtfamilien) står med sin fine hvide blomstervækst, som det også kendes fra de mange Mirabeltræer i Danmark. 

Vores sortiment af frugttræer og buske

I vores afdeling med frugttræer- og buske .... SIDE UNDER UDVIKLING.

 

Blommer, Prunus domestica

 

 

Om:

Forholdsvis lille træ på 6-10 meter i fuld størrelse, mens andre sorter kun bliver 3-7 meter. 

Får iøjenfaldende blomstervækst i foråret, marts til april - samtidig med bladvækst i foråret.

Placeres: lyst. Beskæring: ved løvfældende prunus skal beskæring ske efter blomstring.

I prunus domestica-familien findes mange krydsninger. Bl.a kendes: Sveskeblomme, Kræge, Claude-blommer, Mirabel.

 

 

3 sorter vi anbefaler

 

Blåbær, Vaccinium myrtillus

 

 

Om:

 

 

 

3 sorter vi anbefaler

 

Figne, Ficus Carica

 

 

Om

Dyrkes som frugtbusk eller lille træ. Men kan blive 5-10 meter. Den umodne frugt er pæreformede frugter, og bliver som moden brun, violet. 

Placeres: lyst og lunt - evt. en sydvendt væg. Hermed også flere smagfylde frugter ved lun dyrkningsplads.

Særligt kendt fra Bornholm, som en af de steder, hvor figen kan vokse frit. Mens figen i køligere klima vinteropbevares. 

 

 

3 sorter vi anbefaler

 

Bornholmsk figne

 

Hindbær, Rubus idaeus

 

 

Om

 

 

 

3 sorter vi anbefaler

 

 

Hyld, Sambucus nigra

 

 

Om

Flerstammet busk eller lille træ, der bliver ca. 6 meter.

Planten har ikke store krav til jordbund og placering, men en mere lys placering giver større blomstervækst.

Hvid-gul skræmblomstring, meget duftende i juni-juli. Benyttes oftest til saft. Herefter danner hylden hyldebær, som kendes på sine sorte frygter, der også benyttes til saft, men ikke utilberedt. 

 

 

3 sorter vi anbefaler

 

Jordbær, Fragaria x ananassa

 

 

Om

Havejordbær har været dyrket i Europa siden slutningen af det 19. århundrede. De trives bedst i halvskygge og i skovlignede forhold. Men for at få det bedste udbytte placeres planten i sol.

Valg af sort: man skal tænke på sortens høst og udbytte når man vælger sort. Sorter som ‘Polka’ og ‘Korona’ er velsmagende og højtydende sorter.
Høst: Fra midt juni til omkring 1. august. Derudover kan man også købe remonterende sorter, hvor hovedafgrøden høstes juli-oktober.

Økologi: økologisk dyrkning er mere arbejdskrævende, så skal man vælge sorter, der ikke har for kraftig vækst, og er robuste overfor skadedyr og sygdomme. Udbyttet ved økologisk produktion er gennemsnitlig 30-40% lavere.

 

 

3 sorter vi anbefaler

Honeoye: Tidlig sort, moderat vækst, middelstore, mørkerøde bær. Syrlig-sæd.

Sonata: Middeltidlig, højt udbytte, god og kraftig smag.

Florence: Sen, middelkraftig vækst, store faste bær, frisk og syrlig smag. 

 

Læs mere om flere sorter her

 

Kvæde, Cydonia oblonga

 

 

Om

Oprindeligt fra mellemøsten. Træet bliver i Danmark ca. 3-4 meter. Løvfældende. 

Dyrkes grundet sine spiselige frugter (i kogt tilstand). Får fin blomstervækst i slut maj, blomster der ligner æbleblomster. Frugten er hård, lodden og har en gul nuance, og har en fantastisk duft. 

 

Anvendelse: Kvædebrød eller til syltning

 

 

3 sorter vi anbefaler

 

Paradisæbler, Malus hybrid

 

 

Om

Løvfældende træ eller busk. Blomstring i maj med sart farvede blomster. Små dekorative æbler fra september-december. Æblerne får særligt fuglene i haven glæde af når de modnes.

Plantens får de bedste forhold ved at plante frit (ikke omkringliggende græs) og solrigt. Vælg sunde sorter for at undgå sygdomme.

 

 

Anvendelse: Snaps, Likør, Gele

 

 

3 sorter vi anbefaler

 

Pære, Pyrus communis

 

 

Om

Træet placeret solrigt og lunt, og i en veldrænet og muldet jord. Mistrives i våde jorde. Træet kan udtyndes i væksten, men ikke beskæres. Flere sorter har en kegleformetvækst. På en middelvoksende grundstamme bliver træet 5-8 meter. Blomstring i april-maj.

Frugterne er rund, ovale til pæreformet, omkring 16 cm.

 

 

 

3 sorter vi anbefaler

 

Rabarber, Rheum rhabarbarum

 

 

Om

Forskellige sorter: nogle er tidlige, andre er sene. Nogle er små og har fine stilke. Andre høje, nogle lave. Nogle er røde, andre næsten farveløse. Du skal gerne vide, hvad du vil bruge dine rabarber til, for at vælge den rette sort. Skal de kunne drives, så skal man vælge de tidlige sorter. Skal de kunne fryses, så skal du kigge efter de sene sorter.

 

Anvendelse: traditionelt i rødgrød og som en sød kompot. De bruges også i det moderne køkken i chutney, dessert og saft.

 

 

Vores gode råd

1) Hvis de går i blomst, så skær den af så tidligt som muligt. Blomstringen vil tage ca. 25-30% af udbyttet det næste år.

2) Undgå høst den første sommer efter plantning, moderat høst 2. år og på 3. år kan der høstes i fuldt omfang.

3) Vores bedste råd er at tage ned til din lokale eller ynglings planteskole. Der kan du få en snak med en gartner, som kan rådgive og vejlede, så du får opfyldt dine ønsker til dit rabarberbed.

 

3 sorter vi anbefaler

Timperley Early: Tidlig sort, let rødlig, svag citrusroma.

Elmsfeuer: Middeltidlig, gennemfarvet, kraftig aroma, mindre syrlig.

Vinrabarber: Sen, kraftig duft, smag med noter af jordbær.

 

Læs mere om flere sorter her

 

Vin, Vitis vinifera

 

 

Om

Beskæring: i 2 perioder: Skelettet bygges op med en vandret ranke til begge sider, hvorfra hovedranker ledes på med en afstand på ca. 60 cm. Hovedrankerne kan vokse flere meter på en sommer, men de bør kun beholde ca. 1 meter. Når blomsterklaserne har vist sig, fjernes skudspidsen 2 blade over klasen (og senere skud beskæres 1 blad over klasen).

Vinterbeskæring skal ske inden nytår. Alle sidegrene skæres ind til den inderste knop. som skal give næste års frugtbærende skud. 

 

Beskæring af vin kan ske på mange forskellige måder også ift. hvad vinen skal bruges til - om det er hjemmeproduktion, produktion eller blot som spiseligt element i haven. Kom derfor gerne ned på planteskolen og tal med en frugtgartner. 

 

 

3 sorter vi anbefaler

 

Friland:

Grøn

Rød

 

Drivhus:

Grøn

Rød

 

 

 

Æbler, Malus domestica

 

 

Om

Æbletræer kan blive op til 5 meter høje, men træet podestammer påvirker også træet højde - mange opnår højde på ca. 6-7 meter.

Træet får optimale forhold med fritlagt areal omkring træet (intet græs i 1 diameter om træet), placeres lyst og i alm. muldjord. Træet kan sommerbeskæres i august. 

Mange sorter modner fra juli-november, alt afhængig af sort. Frugten kan være alt fra sur, sød, frisk og farver varierer fra grøn, gul, rød. 

 

 

3 sorter vi anbefaler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld

@aldershvile_planteskole