Blomsterløg i krukker

Gør nytte af havens mange højdeniveauer og udtryksformer ved at plante dine blomsterløg i krukker.

Plant dine blomsterløg i krukker

Her er vores tips til lægning af blomsterløg i krukker. 

Valg af krukke

Du kan vælge hvilken som helst beholder, der har hul i bunden. Krukken skal dog have en størrelse, der er stor nok til at kunne forsyne dine blomsterløg med vand og næring, men også at kunne beskytte løgene mod vinterkulden. Derfor må krukken ikke være for lille. 

Dræning

Dræning er vigtigt. Der må ikke stå vand i bunden, ellers vil løgene rådne. Typisk lægges der et lag potteskår, mindre sten eller leca over drænhullet i bunden af beholderen. 

Køb af løg

Løg kan enten købes i lukkede poser eller man kan selv vælge løse løg. Det er vigtigt at det er sunde løg man lægger. Løget må ikke være beskadiget. Tulipanløget skal helst være dækket helt af et brunt løgskæl. De tulipanløg der ikke har det, skal have et hvidt ubeskadiget løgskæl under det brune løgskæl. Løg af dorthealilje tåler ikke udtørring og skal købes i potte eller fra køl.

Jord

Jorden kan være almindelig pottemuld. For at opnå en god dræning af jorden kan der blandes grus i pottemulden op til 1 til 1.

Gødning

Gødning er ikke strengt nødvendig, men et godt resultat, med god blomstring og bladfarve, fås ved at blande gødning i jorden. Gødning er især vigtigt hvis løgene skal bruges igen til næste år i en beholder eller i haven. F.eks. kan der bruges en organisk gødning såsom benmel (Vi anbefaler 1 spiseske benmel til 4 liter jord)

Plantetid

Den bedste tid for plantning af blomsterløg i krukke er først på efteråret, men der kan lægges fra september helt til december.


Læggedybde og afstand

Læggedybde i en beholder har ikke den store betydning, men de store løg som narcisser, tulipaner og store prydløg lægges nederst i beholderen. Mindre løg og knolde, som bl.a. vintergækker, scilla, krokus, balkananemone, perlehyacinter lægges med 3 - 4 cm jord over. Hyacinter med 5 – 10 cm jord over. Der bør være ca. 5 cm jord mellem de enkelte lag. Det øverste løg lag kan dækkes med rodklumpen af stedmoderplanter fra oktober. Løgene kan lægges med en afstand på ca. 5 cm eller så tæt at de næsten røre ved hinanden.

Lægning
Lægning af løg og knolde er ikke svært da de som regel er nemt at se hvad der er op eller ned på et løg. Skulle et løg vende med toppe nedad, så kommer det blot lidt senere op. Kun tulipanløg lagt i beholder adskiller sig lidt. Nogle tulipansorter har smalle oprette blade, medens andre har store brede hængende blade. I en beholder er det bedst at disse store blade vender ud over beholderens kant, for de tulipanløg der ligger langs beholderens kant. Tulipanløget har normalt en ”buttet” side og en mere eller mindre ”flad” side. Ved at lægge tulipanløgets flade side ud mod beholderens kant kommer det første store blad til af hænge udover beholderens kant.

Sygdomme og skadedyr
De løg man køber er sunde og certificerede, men alligevel er der undertiden syge løg. Der er løg som bliver indtørrede hvis der ligger for længe uden jord. Undgå indtørrede, brunlige tulipanløg. Bruges der frisk pottemuld er rodsygdomme normalt ikke noget problem. Løg kan lægges i en 1 – 2 % opløsning af brintoverilte i 2 timer, så desinficeres løgets overflade og e.v.t. skadelige svampespore dræbes. Undertiden kan der sidde mange bladlus på løgspirene. De fjernes med fingrene. Mus er særlig glade for nogle blomsterløg og knolde. Især skal man holde øje med beholder med tulipanløg, som står gemt væk i garage eller andre mørke steder. Uvejr, særligt med hagl kan ødelægge blomsterne i beholderne fuldstændigt.

Efterbehandling
Når løgene er lagt vandes beholderen godt igennem og beholderen stilles et køligt og helst et frostfrit, lyst eller mørkt, sted. Står beholderne ude eller i drivhus kan der plantes stedmoderplanter i dem. Så kan man have blomster fra oktober til juni. Når løgspirene kommer op, passes de med vand som almindelige krukkeplanter. Visne blomster fjernes og planterne passes med vand efter blomstringen til nedvisning. Efter visning kan løgene tages op og sorteres efter om de er store nok til at kunne bruges endnu en gang. De løg der kan bruges opbevares køligt, mørkt og tørt til lægning i september. Hvis der kun er narcisser i beholderen har de godt af enten at blive i beholderen eller blive lagt med det samme efter optagning.


Løglasagne

Ofte har man kun en slags løg i en beholder, men man kan også have beholder med flere forskellige løg, der giver blomster over en længere periode. Man kan også lave forskellige farvekombinationer. 

Løgene lægges i lag med ca. 5 cm. mellem hvert lag. Hvert lag kan være med samme løg art eller kan blandes med forskellige arter:

Nederst: De nederste lag er storblomstrede narcisser, prydløg, tulipaner og store Fritillaria arter. Den yderste krans af tulipanløg lægges med den ”flade side” af løget mod beholderens kant. 

Midter lagene: 5 cm over det nederste lag lægges f.eks. mindre narcisser, narcisser med flere blomster pr. blomsterstik og hyacinter. Det øverste lag med løg og knolde kan være balkananemone, vintergæk, scilla, krokus, perlehyacinter, porcelænshyacint og vibeæg. 

Øverst: Som det sidste kan man plante stedmoderblomst i beholderen om efteråret, så kan man have blomster fra efteråret til hen i juni.